Ludovic Orban scapă de controlul judiciar, decizia nu este definitivă

Magistraţii instanţei supreme au decis revocarea controlului judiciar în cazul lui Ludovic Orban, în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală, decizia nefiind definitivă.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban scapă de controlul judiciar, decizia nu este definitivă

Ludovic Orban scapă de controlul judiciar, decizia nu este definitivă (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, miercuri, revocare controlului judiciar în cazul fostului candidat PNL la Primăria Capitalei Ludovic Orban.

"Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Orban Ludovic (...) " se arată în decizia instanţei.

Ludovic Orban, fost candidat al Partidului Naţional Liberal (PNL) şi prim-vicepreşedinte al formaţiunii politice, a fost trimis marţi în judecată, sub control judiciar, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza urmând să fie soluţionată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu, potrivit unor surse judiciare.

Aceleaşi surse au precizat că Urdăreanu a purtat tehnică la una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu Ludovic Orban, înregistrându-l pe acesta când îi cerea 50.000 de euro, bani care urmau să ajungă la doi patroni de televiziune, Sorin Oancea, directorul B1 Tv, şi Cozmin Guşă, acţionarul postului Realitatea Tv, pentru a îşi asigura apariţiile televizate în timpul campaniei electorale. Sursele citate au precizat că Ludovic Orban ar fi încercat să negocieze promovarea şi cu o altă televiziune, însă costurile erau prea mari.

Ludovic Orban i-ar fi cerut lui Tiberiu Urdăreanu 50.000 de euro în numerar, "nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului", susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Urdăreanu a acceptat înţelegerea "în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri".

Sorin Oancea, director general al postului de televiziune B1 Tv şi Cozmin Guşă, acţionar al postului Realitatea Tv, au fost audiaţi ca martori în acestă cauză, ambii susţinând că nu au cerut şi primit bani de la Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu a intrat în posesia banilor pe care i-a solicitat lui Urdăreanu, fiind necunoscut motivul pentru care ulterior nu s-a mai întâlnit cu omul de afaceri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici