Lumea se confruntă cu un viitor cu fertilitate scăzută, cu consecinţe economice majore
Un nou studiu prezintă o imagine îngrijorătoare a viitorului: până în 2100, peste 97% dintre ţări vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, ceea ce va duce la o forţă de muncă în scădere şi la o populaţie îmbătrânită.
Lumea se confruntă cu un viitor cu fertilitate scăzută, cu consecinţe economice majore
Un nou studiu publicat în revista Lancet prezice o tendinţă îngrijorătoare: până la sfârşitul secolului, 97% dintre ţări vor avea rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire. Asta înseamnă că populaţia globală va îmbătrâni semnificativ, cu o forţă de muncă în scădere şi o creştere a cererii pentru îngrijirea vârstnicilor.
Scăderea natalităţii va avea un impact semnificativ asupra economiilor lumii. Ţările cu venituri medii şi mari se vor confrunta cu o forţă de muncă tot mai mică, ceea ce va duce la o scădere a productivităţii şi a creşterii economice, scrie Business Insider.
În plus, creşterea numărului de pensionari va pune presiune pe sistemele de pensii şi de asistenţă socială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Elon Musk nu este singurul care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea natalităţii. Mulţi experţi consideră că această tendinţă ar putea duce la un "colaps al populaţiei", cu consecinţe grave pentru civilizaţie.
Regiunile cu venituri mici, cum ar fi Africa Subsahariană, vor fi cele mai afectate de scăderea natalităţii.
Ratele de fertilitate s-au înjumătăţit la nivel global în ultimii 70 de ani, doar şase ţări fiind aşteptate să aibă rate de fertilitate peste nivelul de înlocuire în 2100. Se preconizează că populaţia aproape a fiecărei ţări va scădea până la sfârşitul secolului.
Deşi previziunile sunt sumbre, scăderea populaţiei va fi un proces treptat, spun specialiştii. Există timp pentru ca guvernele şi societăţile să se adapteze la noile realităţi şi să găsească soluţii pentru a atenua consecinţele negative.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO