"Lumina ortodoxiei", sărbătorită de mii de credincioşi în Bucureşti - FOTO

Peste 80 de preoţi de la cele peste 40 de biserici din sectorul 2 al Capitalei şi mii de credincioşi au participat sâmbătă la evenimentul religios "Lumina ortodoxiei", desfăşurat în Parcul Grădina Icoanei, procesiunea continuând duminică.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului "Lumina ortodoxiei", sărbătorită de mii de credincioşi în Bucureşti - FOTO

"Lumina ortodoxiei", sărbătorită de mii de credincioşi în Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Credincioşi care au participat la procesiunea religioasă de la Grădina Icoanei au avut bucuria de a se închina la mai multe icoane făcătoare de minuni, printre care icoana de la mănăstirea Neamţ, "Trihirusa". Pentru această icoană de mare har, mii de credincioşi au stat ore întregi la coadă pentru a săruta sfânta icoană, aceştia stând până târziu în noapte.

Credincioşii au participat începând cu ora 16.30, la vecernia de la Biserica Icoanei unde au asistat la slujbă, iar cei care nu au încăput în biserică, au putut urmări serviciul religios pe ecranele mari montate în curtea lăcaşului de cult şi în Parcul Grădina Icoanei.

După încheierea vecerniei, soborul celor 80 de preoţi si miile de credincioşi au participat la procesiunea cu torţe şi lumânări aprinse, cântând cântece bisericeşti şi icoane în mâini. Prin gestul lor de-a purta în mâini lumânări şi făclii, preoţii şi credincioşii participanţi au exemplificat sugestiv evenimentul desfăşurat, "Lumina Ortodoxiei". De asemenea, cadre ale Poliţiei Comunitare ale Primăriei Sectorului 2, îmbrăcate în haine de gală, au participat la acest eveniment, ca un onor adus Ortodoxiei, purtând torţe aprinse.

În pofida frigului, tot parcul a fost luminat de făclii şi lumânări, iar după ce s-a terminat procesiunea, credincioşii s-au adunat în faţa scenei, unde preoţii au ţinut predici dedicate evenimentului şi au interpretat cântece bisericeşti specifice Postului Mare. Credincioşii i-au ascultat cu evlavie pe părintele paroh al Bisericii Icoanei, Ioan Popescu şi Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului.

Cei doi părinţi au vorbit despre icoana făcătoare de minuni de la mănăstirea Neamţ, despre importanţa primei duminici din Postul Paştelui, când sunt sfinţite icoanele, dar şi despre necesitatea întăririi credinţei prin post, rugăciuni şi fapte bune, care aduc bucurie sufletului şi îi dau pacea şi liniştea necesare.

Prezent în mijlocul credincioşilor, aşa cum face de cinci ani, de când a iniţiat acest eveniment, primarul Neculai Onţanu le-a mulţumit credincioşilor că au venit în număr aşa de mare şi i-a îndemnat să fie o adevărată familie a sectorului 2, întăriţi în credinţă.

Duminică, credincioşii s-au adunat la slujba de la Biserica Icoanei şi pentru procesiunea ce va avea loc cu prilejul sfinţirii icoanelor.

De la ora 10.00 pânã la 12.00 are loc Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhierească), între orele 12.00 - 13.00, credincioşii parohiilor din sectorul 2 şi din alte parohii din Bucureşti, care doresc să participe la eveniment, se deplasazează către Biserica Icoanei.

La ora 13.00, preoţii şi credincioşii se întâlnesc în jurul Parcului Icoanei, apoi se vor încolona în perimetrul străzilor Arthur Verona şi Alexandru D. Xenopol.

Între orele 13.30 - 14.30 va avea loc procesiunea în jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisă de Sfânta Cruce, urmată de toacă, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri, iar un cor va interpreta cântări bisericeşti, specifice momentului.

Între 14.30 - 14.45 preoţii vor spune rugăciunea de sfiinţire a icoanelor şi Rugăciune pentru tămăduirea celor bolnavi, urmată de cântări psalmice, iar la 15.50, la încheierea festivităţii, participanţii vor rosti Mărturisirea de credinţă - Crezul.

Intitulat "Duminica Ortodoxiei - Icoana, fereastră spre Dumnezeu", importantul eveniment religios este organizat de Protoieria II Capitală cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 şi cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În acest mod, creştinii ortodocşi din sectorul 2, şi nu numai, vor sărbători cea dintâi duminică din Postul Paştelui care este rânduită, încă de la 11 martie 843, drept "Duminică a Ortodoxiei", zi în care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintâi icoană fiind dăruită de însuşi Mântuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei.

Icoana este vindecătoare de boli şi aducătoare de ploi la vreme de secetă şi va fi expusă la Biserica Icoanei până marţi, 6 martie, pentru a permite enoriaşilor să se roage la ea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici