- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luna iunie 2024, cea mai caldă din istorie
Luna iunie 2024 a stabilit un nou record de temperatură, fiind cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global, conform anunţului făcut luni de monitorul climatic al Uniunii Europene.
Luna iunie 2024, cea mai caldă din istorie
Acest record vine după o serie impresionantă de 13 luni consecutive în care fiecare lună şi-a depăşit propriul record de temperatură, începând din iunie 2023.
Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), a subliniat că aceste temperaturi record nu sunt o simplă coincidenţă statistică, ci reprezintă o schimbare semnificativă şi continuă a climei, potrivit AFP.
Prima jumătate a anului 2024 a fost marcată de fenomene meteorologice extreme în întreaga lume precum valuri de căldură intense în India, Arabia Saudită, SUA şi Mexic, inundaţii devastatoare în Kenya, China, Brazilia, Afganistan, Rusia şi Franţa, incendii de vegetaţie în Grecia şi Canada şi uraganul Beryl, cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Experţii atribuie aceste recorduri unei combinaţii de factori: fenomenul El Niño, care contribuie la creşterea temperaturilor globale şi temperaturi record la suprafaţa oceanelor, care au atins noi maxime timp de 15 luni consecutive.
Julien Nicolas, cercetător principal la C3S, a explicat că oceanele joacă un rol crucial în reglarea temperaturii globale, absorbind 90% din căldura suplimentară asociată cu creşterea emisiilor.
Privind spre viitor, există posibilitatea apariţiei fenomenului La Niña, care ar putea avea un efect de răcire. Cu toate acestea, Nicolas avertizează că este prea devreme pentru a prezice cu certitudine evoluţia temperaturilor în 2024.
În ultimele 12 luni până în iunie 2024, temperaturile globale ale aerului au fost în medie cu 1,64°C peste nivelurile preindustriale. Acest lucru nu înseamnă că limita de încălzire de 1,5C convenită de 196 de ţări la Paris în 2015 a fost încălcată, deoarece acest obiectiv este măsurat în decenii, nu în ani individuali.
Dar luna trecută, Copernicus a declarat că există 80% şanse ca temperaturile medii anuale ale Pământului să depăşească cel puţin temporar pragul de 1,5C în următorii cinci ani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36