Lupaşcu: În competiţia cu cerşetorii de Paris şi Roma, magistratul român are şi alte preocupări

Judecătorul Dan Lupaşcu a afirmat că festivitatea cu ocazia Zilei Justiţiei este inedită, întrucât este una artistică dar şi ştiinţifică, stând mărturie cărţile publicate, ceea ce dovedeşte că "magistratul român în competiţia din ultima vreme cu cerşetorii de Paris şi Roma are şi alte preocupări".

Urmărește
18 afișări

Judecătorul Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susţinut - în mesajul de deschidere a manifestării cu ocazia Zilei Justiţiei, organizată în "Sala paşilor pieduţi" a Palatului de Justiţie, unde sonorizarea a fost deficitară - că "se pare că este o problemă cu sunetul, dar poate că este o dovadă că vocea justiţiei se aude din ce în ce mai greu".

Dan Lupaşcu le-a urat, în calitatea de "amfitrion", bun venit judecătorilor, procurorilor, reprezentanţilor Parlamentului, avocaţilor, grefierilor prezenţi la festivitatea din Palatul de Justiţiei, unde au fost expuse picturile judecătorului gălăţean Avram Dunăreanu.

"Am înţeles să trebuie să vorbesc puţin şi, în general, să nu deranjez prin ceea ce am de spus. De aceea nu voi vorbi nici despre revizuirea Constituţiei, nici despre răspunderea magistraţilor, nici de impactul noilor Coduri şi voi încerca să mă încadrez în specificul acestei festivităţi", a spus Lupaşcu.

Judecătorul, cunoscut pentru ironia sa, a afirmat că, după cum a remarcat presa ultimelor zile, "este o adevărată competiţie la nivel central în organizarea Zilei justiţiei, unde vineri, au avut loc trei asemenea manifestări: la Institutul Naţional al Magistraturii, la Uniunea Juriştilor şi în bătrânul Palat al Justiţiei, unde este şi va fi sediul Curţii de Apel Bucureşti".

În legătură cu ceea ce a particularizat festivitatea din Palatul de Justiţie, Lupaşcu a spus că aceasta este inedită, pentru că este "preponderat culturală, o manifestare artistică şi, deopotrivă, o manifestare stiinţifică", referindu-se la standurile cu culegeri şi cărţi ai căror autori sunt judecători, procurori, jurişti.

"Stau mărturie în acest sens lucrările care sunt expuse aici. 150 de lucrări ştiinţifice ale magistraţior noştri şi reprezintă o mică parte din ceea ce s-a publicat în 2010 şi 2011. Aceasta dovedeşte că magistratul român, în competiţia din ultima vreme cu cerşetorii de Paris şi Roma, are şi alte preocupări decât aceea de a-şi îndeplini cu onoare, cinste şi demnitate activitatea de zi cu zi", a declarat Dan Lupaşcu.

În continuare, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti a susţinut că sigur că uneori manifestările pot îmbrăca şi alte forme, gen "roba la tarabă"sau alte asemenea, însă cea de vineri este una într-un cadru decent, dovedind că magistratul român este om.

"Aceste preocupări continuă uneori într-o formă diferită, cum spunea cineva, şi după ieşirea din sistem, adică atunci când stai acasă şi aştepti pensia nesigură", a adăugat judecătorul.

Dan Lupaşcu a prezentat cartea Amaliei Ionescu, publicată după 36 de ani de magistratură, care prezintă întâmplări hazlii din lumea tribunalului, cum ar fi prezentarea şi a "altor mijloace de a dovedi maternitatea", decât cele prevăzute în Codul familiei.

În acest context, Lupaşcu a că "i-au scăpat" colegei sale unele întâlmplări nostime, cum ar fi venirea primei delegaţii americane în Palatul de Justiţie, care, atunci când a văzut scris, fără diacritice, "Închideţi uşa", a crezut că este un salut al magistraţilor faţă de USA.

Despre Ion Avram Dunăreanu - judecătorul pictor ce şi-a expus lucrările în "Sala paşilor peirduţi" - Dan Lupaşcu a spus că l-a cunoscut prin intermediul publicaţiilor sale.

"Judecătorul Dunăreanu este cel care l-a învins pe Aristotel. Era în anul de graţie 2005, pe vremea marii reforme, înainte de mica reformă de astăzi, când se organiza concurs pentru funcţii de conducere şi când trebuia să alegi din bibliografie între «Retorica» lui Aristotel şi lucrarea «Justiţie-management» a lui Dunăreanu. A fost o luptă strânsă, domnule judecător. Aţi câştigat la două voturi, pentru că argumentul a fost că sunteţi de-al nostru, iar de Aristotel nici nu ştim dacă a fost judecător", a explicat zâmbind Lupaşcu.

În final, Dan Lupaşcu a felicitat-o pe Mona Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România. care., "la fel ca judecătoarea Alina Ghica (de la Curtea de Apel Bucureşti-n.r.) e aproape membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Lupaşcu i-a explicat lui Pivniceru de ce "aproape", pentru că mai urmează decizia Senatului şi apoi, eventual, Curtea Constituţională, unde a rugat-o, în glumă, ca, dacă o poate ajuta, sa-i spună. Lupaşcu a făcut astfel referire al invalidarea sa ca membru a CSM, decisă de Curtea Constituţională pe motiv că mandatul nu-i poate fi reînoit, Constituţia referindu-se la mandatul preşedintelui Consiliului care nu poate fi reînoint şi nu la cel de membru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici