Video Lupii Negri din Iaşi au plecat în deşert, să asigure securitatea în Kandahar: Am promis că îi aduc pe toţi acasă, sănătoşi, cu mine în frunte

De la ninsoare şi ger, la vântul aspru al deşertului şi temperaturi de peste 20 de grade Celsius, de la liniştea casei, la zgomotul avioanelor militare ce trec pe deasupra barăcilor şi la pericole la orice pas. Lupii Negri din Iaşi au plecat în a patra misiune în Afganistan.

Urmărește
4148 afișări

Unul dintre cei care au plecat în misiune în Afganistan şi-a ţinut, vineri, fiica de nici trei ani în braţe, pe Aeroportul din Iaşi, fetiţa mângâindu-l pentru a-i şterge lacrimile .

„E rău că ea e mică şi e obişnuită cu el şi în fiecare dimineaţă primul lucru pe care îl spune e <tata>”, spune soţia Lupului Negru.

Şase luni tatăl nu o să fie acasă. Pleacă să îşi servească patria, la peste 5.000 de kilometri de casă, în deşert, în Afganistan. El e Lup, militar al Batalionului 151 Infanterie Iaşi.

„Nu îi spun nimic deocamdată, decât că abia aştept să mă întorc acasă, sănătos, la ea”, spune Lupul, uitându-se la fiica sa.

400 de militari ai Batalionului 151 Infranferie „Lupii Negri” Iaşi pleacă în trei tranşe într-o nouă misiune, cea de-a patra, în Afganistan. Ieşenii îi vor înlocui pe militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi” din Constanţa, a căror misiune de sprijin a forţelor armate afgane se încheie.

Pe un ger năpraznic, Lupii s-au adunat vineri în faţa Aeroportului Iaşi. Uniformele în culorile deşertului atrăgeau atenţia tuturor celor care treceau prin faţa Terminalului 1 al Aeroportului Iaşi. Ei însă erau atenţi doar la familiile lor şi la drapelul unităţii, pe care au promis să îl aducă înapoi acasă.

Andrei Alexa este la a treia misiune în teatrele de operaţii. Acum însă nu pleacă singur, ci alături de soţia sa.

„ Am ales să plec pentru experienţă, sprijin financiar, vreau să ajung undeva mai sus şi pentru că îmi place ceea ce fac. Încerc să îmi ajut colegii, să ne întoarcem cu toţii acasă. Asta o să ne dea satisfacţia cea mai mare, să ne facem misiunea cum trebuie. Plec cu familia Lupilor, camarazii, ne vom petrece următoarele şase luni cu bucurii” a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Andrei Alexa, unul dintre militarii ieşeni care pleacă în Kandahar.

Maiorul Ioan Levardă este la a cincea misiune în teatrele de operaţii. Tot alături de Lupi a fost plecat în Irak şi Afganistan, el fiind cel care, doi ani la rând, a condus Garda de Onoare a Brigăzii 15 Mecanizate la defilările de Ziua Naţională. Are o fetiţă de 10 ani, pe care strâns-o tare în braţe înainte de a lua drumul deşertului.

„Plecăm din nou, ne facem meseria. E greu şi e uşor în acelaşi timp, pentru că avem nişte subordonaţi super pregătiţi. E greu pentru că în momentul când am plecat de dimineaţă fetiţa mea a început să plângă, dar am promis că îi aduc pe toţi acasă, sănătoşi, cu mine în frunte”, a explicat mr. Ioan Levardă.

Cele mai dragi amintiri pentru următoarele şase luni vor fi fotografiile făcute în faţa Aeroportului Iaşi, alături de familie, iar pentru asta, caporalul Vasilică Martin şi-a rugat un coleg să îi facă o fotografie cu familia.

„Ne vedem în avion! Stai cu ai tăi!”, i-a răspuns acesta după ce i-a dat telefonul înapoi.

„Sunt ultimele poze pe care le mai putem face şi noi cu familia. După aceea, peste şase luni. Pentru moment sunt ultimele aminitiri pe care le luăm cu noi, după aceea legătura socială, pe internet, facebook, ce se mai poate. Sunt la a doua misiune. E adrenalina, acel ceva pe care toţi cei care am fost îl simţim, ne trage şi a doua oară şi a treia oară, depinde de fiecare în parte. Depinde de familii, cât de mare e înţelegerea, ca să ne lase şi a doua oară, a treia oară. Pentru ei e greu, pentru noi e mult mai ok pentru că ne avem unii pe alţii, ne ajutăm între noi. Familiilor acasă le e mai greu”, spune Vasilică Martin.

 

 

Sentimentul datoriei faţă de ţară i-a mobilizat pe cei mai mulţi dintre Lupii Negri să plece într-o nouă misiune, iar cei care au rămas acasă nu putut face altceva decât să îi strângă în braţe şi să le ureze "misiune uşoară". Au încercat să fie cât mai bravi, să îşi ascundă lacrimile, însă până la urmă, emoţiile şi-au spus cuvântul.

„Nu e simplu. E a treia oară când pleacă. E alegerea lui, îl binecuvântez, să vină sănătos înapoi. El este optimist, ne încurajează el pe noi, că o să fie bine şi o să vină acasă sănătos”, a spus Mărioara Chiriac, mătuşa „lupului” Alin Petrescu.

Acasă rămâne să-l aştepte soţia însărcinată şi fiul de şapte ani.

„Bebe vine când vine şi tata acasă. Va fi cea mai mare bucurie. Sunt şi lacrimi de bucurie şi un pic de tristeţe că rămânem fără el o perioadă, dar sperăm ca totul să fie bine”, a spus soţia sa, Anca.

Militarii Batalionul 151 Infanterie Iaşi vor prelua misiunea NATO Resolute Suport de la Rechii Albi din Constanţa, urmând să asigure securitatea aeroportului din Kandahar şi a împrejurimilor acestuia, alături de forţele de securitate afgane.

„Vom ajunge pe baza militară Kandahar, unde timp de şase luni ne vom desfăşura acţiunile specifice unei misiuni intenaţionale. Plecăm de la ninsoare şi vom ajunge la nişte temperaturi ridicate. După informaţiile pe care le avem acum maxima era de 13 grade în Kandahar, urmând ca săptămâna viitoare temperaturile să crească la 20-22 de grade. Suntem o familie, misiunea nu este chiar aşa de uşoară, este o misiune dificilă, dar avem experienţă în teatrele de operaţii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, lt. col. Dan Burlacu, ofiţer de Relaţii Publice al Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.

„Întotdeauna voi fi lup!” asta a răsunat în careul unităţii militare din Tătăraşi, casa Lupilor Negri, imediat după ce s-a dat citire ordinului de misiune.

Pentru Lupii Negri este cea de-a 11 misiune în teatrele de operaţii şi cea de-a patra în Afganistan.

„Este o mare cinste şi o mare onoare dar în acelaşi timp şi o mare responsabilitate. Suntem mândri şi bucuroşi că am primit această misiune. Îmi doresc din tot sufletul ca, la sfârşitul celor şase luni, comandantul batalionului să poată raporta "Misiune îndeplinită". Nu va fi uşor. Acest tip de misiuni nu va fi niciodată uşor", a declarat presei colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată.

O parte dintre Lupii Negri s-au îmbarcat vineri într-una dintre cele mai mari aeronave NATO, C-17 Globemaster, de altfel cea mai mare aeronavă care a aterizat pe pista aeroportului din Iaşi. Ultimul militar care s-a urcat în avion a fost cel care a purtat în mâini drapelul unităţii, pe care au promis cu toţii că îl vor aduce acasă peste şase luni.

În urmă cu trei ani, drapelul Batalionului 151 Infanterie a fost decorat de către ministrul Apărării, Mircea Duşa, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, după ce Lupii şi-au încheiat cu succes misiunea de sprijin a forţelor afgane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici