Luptătorul anticomunist Aristide Ionescu, unul dintre ultimii supravieţuitori ai „Experimentului Piteşti”, a fost înmormântat

Publicat: 29 01. 2013, 21:05
Actualizat: 26 03. 2019, 07:13

Cunoscut luptător anticomunist, deţinut politic şi iniţiator al simpozionului „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”, avea 91 de ani, iar anii de după Revoluţia din 1989 i-a petrecut încercând să scoată la lumină ororile sistemului comunist.

„Numai credinţa ne-a salvat. Adică exact ceea ce urmăreau să distrugă în noi, prin în­chisorile comuniste. Voiau să ne anihileze ca oameni şi să uităm ce şi cine sîntem, să ui­tăm de Dumnezeu, să uităm tot şi să devenim animale”, declara Aristide Ionescu, la Pitesti, în 2010, rememorând atrocităţile.

Aristide Ionescu s-a stins, dar rămân mărturiile sale despre una dintre cele mai negre perioade din istoria României: sistemul de detenţie politică iniţiat de comunişti împotriva adversarilor săi. Victimă a acestui sistem, torturat în închisorile comuniste, Aristide Ionescu şi-a dedicat ultimii ani din viaţa aducerii în atenţia românilor a ceea ce a însemnat „Experimentul Piteşti, reeducarea prin tortură”.

Aristide Ionescu s-a născut în 7 decembrie 1921, în comuna Ştefăneşti, judeţul Vâlcea. A absolvit Facultatea de Horticultură şi Academia de Înalte Studii Europene, ambele la Bucureşti, iar la 22 de ani a fost încarcerat pentru prima oară pentru convingerile sale politice. Ca deţinut politic, a trecut prin închisorile Jilava, Piteşti şi Gherla.

După anul 1989, a condus fundaţia „Memoria”, filiala Argeş, şi a publicat mai multe lucrări în care şi-a povestit experienţa prin care a trecut. În data de 10 octombrie 2012, a murit soţia sa, iar în 18 decembrie 2012 Ionescu a suferit o fractură de col femural stâng, fiind internat într-un spital particular din Bucureşti unde nu a fost operat din cauza vârstei şi a riscului mare de deces, pacientul având stimulator cardiac.

Aristide Ionescu a fost externat şi adus ulterior la un cămin de bătrâni din Piteşti, unde a decedat vineri.