MADR autorizează tratamentul pe bază de neonicotinoide la seminţele de cereale păioase de toamnă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea temporară a tratamentului pe bază de neonicotinoide la seminţele de cereale păioase de toamnă.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului MADR autorizează tratamentul pe bază de neonicotinoide la seminţele de cereale păioase de toamnă

MADR autorizează tratamentul pe bază de neonicotinoide la seminţele de cereale păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, MADR, în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a unor produse pe bază de substanţă activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă.

Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafaţa cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafaţă cultivată în România, după porumb.

Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice (ierni blânde şi primăveri cu temperaturi peste normalul perioadei), România se confruntă din ce în ce mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care şi culturile de cereale păioase. La nivelul Uniunii Europene, zona stepică în care întâlnim cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol este prezentă exclusiv în România şi se suprapune cu regiunile agricole care natural au pragul economic de dăunare (PED) depăşit la dăunătorii de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp. Dacă nu se aplică măsuri specifice de combatere chimică, au loc pierderi importante de producţie şi economice pentru fermierii români. Unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători a fost şi rămâne tratamentul seminţelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide, potrivit MADR.

În campania de toamnă a anului 2024, seminţele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., unde se depăşeşte pragul economic de dăunare.

În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind acordate de Austria cu un număr de 23, Spania cu 17, Grecia cu 11 şi Franţa cu 10.

Tratamentul seminţelor de cereale păioase de toamnă va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizaţi. Compania responsabilă de comercializarea produsului de protecţie a plantelor va comercializa produsul direct sau prin distribuitori la operatorii economici prestatori de servicii autorizaţi înregistraţi la oficiile fitosanitare judeţene, care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalaţii profesionale şi cu personal calificat. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare vor efectua controale la prestatorii de servicii autorizaţi. Aceştia vor ţine o evidenţă strictă a loturilor de sămânţă tratată, respectiv cantitatea de produs achiziţionată, cantitatea de produs utilizată, cantitatea de sămânţă rămasă neînsămânţată şi distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminţei.

„Reamintim că autorizaţiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziţie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecţie a plantelor în şi pentru situaţii unde există risc fitosanitar asupra culturilor”, arată MADR într-un comunicat de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici