MADR: România nu poate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, întrucât este membru al UE

România nu poate aplica măsuri protecţioniste pe piaţa grâului, pentru că trebuie să respecte principiile UE, iar în condiţiile unei pieţe unice europene intervenţia administrativă a statului nu este permisă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Urmărește
14 afișări

"Singurul instrument comunitar de reglare a pieţei şi anume mecanismul de intervenţie, care s-a declanşat pentru grâu la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici un producător nu a depus solicitări la APIA, să vândă grâu la preţul de intervenţie de 101,31 euro/tonă) deoarece preţurile de pe piaţă au fost superioare preţului de intervenţie, influenţând astfel deciziile producătorilor de grâu", potrivit MADR.

Rusia a putut aplica măsuri protecţioniste, deorece nu este membru al Uniunii Europene.

Astfel, România, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate aplica o politică comercială diferită, alta decât cea prevăzută prin regulamentele comunitare.

Preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat joi că este posibil să se ajungă la un blocaj al grâului pe pieţele internaţionale şi România să nu aibă de unde importa.

Potrivit lui Ștefan, se va apela în acest caz la rezerva de stat de 200.000 de tone, care va fi suficientă pentru o lună, maxim două.

El l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, de lipsă de iniţiativă şi i-a cerut să demisioneze.

În ceea ce priveşte balanţa comercială a României la grâu, se confirmă trendul favorabil al exportului, aşa încât în octombrie şi noiembrie anul trecut s-au exportat 550.000 tone şi s-au importat 110.000 de tone din comerţul intracomunitar şi din ţări terţe.

"Referitor la stocul de grâu din România, dacă analizăm numai cantităţile din spaţiile autorizate de depozitare, nu şi din gospodăriile populaţiei, acestea se situau la finele lunii ianuarie 2011 la nivelul de circa 720.000 tone, care pot asigura necesarul de consum urban până la noua recoltă", arată sursa citată.

Totodată, MADR precizează referitor la afirmaţia preşedintelui AGROSTAR privind scoaterea de grâu de la rezerva de stat, că această acţiune se poate face numai pe baza unui program de reîmprospătare a stocurilor, pe principii de transparenţă şi nediscriminatorii pentru operatorii din piaţă sau în situaţii excepţionale.

"Eventuala direcţionare a acestor stocuri către sectorul de morărit panificaţie şi mai grav, către anumiţi operatori economici, constituie o opţiune care nu poate fi luată în considerare", se arată în comunicat.

Subiectul eliminării taxelor vamale la importul de grâu din ţări terţe nu a fost discutat la nivelul Comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene, deoarece datele privind stocurile de grâu la nivel comunitar şi perspectiva noii recolte nu indică faptul că piaţa comunitară ar necesita o astfel de măsură.

Potrivit MADR, România ia în calcul şi propunerea de analiză în acest sens, urmând ca statele membre şi CE să ia decizia în funcţie de rezultatele evaluării.

În legătură cu creşterea preţului la grâu, ministerul de resort afirmă că a informat operatorii din sectorul de morărit panificaţie cu privire la evoluţiile şi prognozele pieţii grâului de pe pieţele internaţionale, însă aceştia nu au iniţiat nici o măsură şi nu şi-au creat stocuri proprii de materie primă achiziţionată la preţuri rezonabile, ci doar au avertizat în permanenţă doar asupra scumpirii pâinii şi au cerut insistent intervenţia statului în acest sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici