- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.03.2015, 12:09)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Apelul românului condamnat la moarte în Malaysia a fost respins. Recursul va fi judecat de o instanţă superioară
Recursul lui Ionuţ Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaysia, a fost respins, iar avocatul său a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, Curtea Federală de Justiţie, a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, MAE.
Urmărește
2293 afișări
MAE: Apelul românului condamnat la moarte în Malaysia a fost respins. Recursul va fi judecat de o instanţă superioară (Imagine: Shutterstock)
Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie, apelul introdus de Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din judeţul Prahova, arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în primă instanţă, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe.
În urma acestei decizii, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, respectiv Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, în prezent fiind aşteptată decizia autorităţilor judiciare malaysiene privind stabilirea termenului de judecată, a precizat MAE, subliniind că cetăţeanul român a fost reprezentat de avocatul ales, iar la şedinţa de judecată a asistat şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Ministerul de Externe informează că, încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale". În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaysiei.
De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieţii cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaysia "ţin permanent legătura cu avocatul acestuia - un avocat de renume internaţional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală".
Totodată, MAE subliniază că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienţă cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu alte state terţe care au gestionat cazuri similare, precum şi cu organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituţionale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situaţiei.
Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza "toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia".
În paralel cu acţiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni.
Promovată sub deviza "Drogurile îţi schimbă destinaţia", campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaysia, precizează MAE.
Românul condamnat la moarte în Malaezia este din comuna Telega (Prahova), iar ultima dată a fost în localitatea natală în vara anului 2012, cu o lună înainte de a fi arestat, a declarat , pe 16 octombrie 2013, corespondentului MEDIAFAX primarului localităţii, Ilie Gheorghe precizând că tânărul Ionuţ Alexandru Gologan a plecat apoi în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.
Potrivit acestuia, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din Telega în urmă cu mai mulţi ani.
"Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el", a declarat primarul Ilie Gheorghe.
El a precizat că tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la ridicarea zidurilor unei case din localitate, primarul catalogându-l drept "un băiat foarte muncitor".
"După aceea a plecat către Germania, acolo a fost racolat de grupuri din astea, care se ocupă şi cu aşa ceva, şi a fost trimis ca transportator, încotro nu pot să vă spun", a afirmat Ilie Gheorghe.
Primarul a spus că, la o lună după ce l-a văzut pe tânăr în localitate, în vara anului 2012, a aflat că el a fost arestat şi trimis în judecată în Malaezia pentru trafic de droguri.
Ilie Gheorghe a spus că bunica tânărului a venit la Primărie pentru a fi îndrumată ce să facă să îl ajute pe băiat în timpul procesului, iar Primăria a făcut o anchetă socială şi recomandări care să îl ajute în faţa instanţei.
În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe