MAE: În urma intervenţiei Consulatului, 130 de români au ajuns la Camîşovca

MAE precizează că reprezentantul Consulatului de la Odessa s-a deplasat sămbătă dimineaţă la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor, după ora 10.00 trecând în Ucraina circa 130 de persoane, pentru a merge în localitatea Camîşovca.

Urmărește
792 afișări

Consulatului General al României de e okla Odessa i s-a solicitat sprijinul pentru facilitarea intrării în Ucraina a unor cetăţeni români care doreau să participe la sfinţirea bisericii ortodoxe din localitatea ucraineană Camîşovca, în urma demersurilor trecând frontiera 130 de cetăţeni români.

Potrivit unor precizări MAE remise MEDIAFAX, reprezentantul Consulatului s-a deplasat de la primele ore ale dimineţii la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă consulară de specialitate cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor.

"Potrivit datelor transmise de Consulatul General al României la Odessa, începând cu ora 10.00, în urma demersurilor efectuate, au trecut frontiera circa 130 de cetăţeni români, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media", precizează MAE.

Ministerul mai arată că, în cazul a doi jurnalişti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior. MAE face demersuri pentru clarificarea situaţiei create.

Slujba de sfinţire a lăcaşului religios din Camîşovca s-a finalizat, evenimentul decurgând fără incidente la faţa locului, precizează MAE.

Cei doi jurnalişti români în cazul cărora autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean sunt Valentin Ţigău, de la Radio România Internaţional şi Simona Lazăr, de la Jurnalul Naţional, care sunt soţ şi soţie.

Simona Lazăr a declarat, pentru MEDIAFAX, că la intrarea în Ucraina au fost informaţi că au interdicţie de a intra în această ţară pe o perioadă de cinci ani, începând cu 2009.

"Ni s-a comunicat la intrarea în Ucraina că suntem indezirabili şi că avem, începând din februarie 2009, o interdiţie pe cinci ani pentru intrarea în Ucraina", a declarat pentru MEDIAFAX Simona Lazăr.

Ea a spus că în acea perioadă din 2009 împreună cu soţul ei s-a aflat în Ucraina timp de patru zile, ei realizând mai multe materiale despre comunitatea românească din zonă, despre limba română, predarea în limba română şi astfel de teme.

Potrivit Simonei Lazăr, la acel moment nu au avut nicio problemă cu autorităţile ucrainene şi nu le-a fost comunicat că ar avea interdicţie.

"Pentru noi a fost o surpriză să ni se comunice că avem interdicţie de intrare potrivit articolului 8 din Regulamentul de trecere a frontierei, care spune că nu pot intra pe teritoriul Ucrainei persoanele în cazul cărora organele de forţă au emis o interdicţie de intrare pe teritoriu", a declarat Simona Lazăr.

La ora transmiterii acestei ştiri, Simona Lazăr şi soţul său trecuseră graniţa în România, pe la Galaţi.

Două autocare şi un microbuz în care se aflau peste 100 de cetăţeni români şi moldoveni - jurnalişti, studenţi, autorităţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri - care mergeau în Ucraina, la Camîşovca, unde a fost sfinţită prima biserică ortodoxă română din Ucraina, au fost ţinute timp de câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici