- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Ministerul Justiţiei indonezian finalizează în prezent dosarul de extrădare a lui Nicolae Popa
Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia finalizează în prezent dosarul privind solicitarea de extrădare a lui Nicolae Popa, în vederea trimiterii acestuia către preşedintele Indoneziei, a anunţat, joi, directorul general de comunicare al MAE, Doris Mircea.
"În perioada 8 decembrie - 18 februarie 2011, pe baza deciziei Tribunalului Jakarta Sud din 8 decembrie 2010 privind extrădarea cetăţeanului român Nicolae Popa, a avut loc un proces de coordonare între instituţiile indoneziene implicate în procedura extrădării", a declarat Doris Mireca, directorul general al Direcţiei de comunicare din MAE.
Potrivit acesteia, "la 18 februarie 2011 a fost finalizată etapa procedurală a comunicării către Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului a punctului de vedere al MAE indonezian, Biroului procurorului naţional şi poliţiei indoineziene cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa".
"În prezent, Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia finalizează dosarul privind solicitarea de extrădare a autorităţilor române în vederea trimiterii acestuia către preşedintele Indoneziei", a spus Doris Mircea.
Ea a subliniat că, în toată această perioadă, ambasada României la Jakarta a continuat să fie în permanent contact cu autorităţile indoneziene implicate, inclusiv pentru accelerarea ritmului de întreprindere a demersurilor.
Ministerul Justiţiei informa, în 8 decembrie 2010, că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulate de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae, decizia judecătorească fiind definitivă.
Întrucât România nu are un acord de extrădare încheiat cu Indonezia, potrivit procedurii, este necesar ca instanţa indoneziană să se pronunţe definitiv în legătură cu această decizie. Dacă hotărârea instanţei este favorabilă, se întocmeşte un proiect de decret care va fi înaintat Preşedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai după ce decretul a fost semnat, extrădarea poate avea loc, explica la acel moment MJ.
Sursa citată preciza de asemenea că instanţa a hotărât că, până la extrădarea efectivă, Popa Nicolae va rămâne în arestul Poliţiei.
În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian, potrivit ediţiei online a Jakarta Globe.
În 25 august 2010, preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice şi reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009. Astfel, după acest acord, procedura de repatriere a fost din nou pusă în discuţia instanţei, potrivit procedurii.
Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista.
Potrivit aceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunică decretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşi minister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţii suplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.
Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO