MAE: Nu sunt alpinişti români în sectorul nepalez din Himalaya. Se fac verificări în continuare

MAE precizează că nu există alpinişti români în sectorul nepalez al munţilor Himalaya, subliniind că Ambasada României la New Delhi şi Consulatul Onorific din Nepal fac verificări detaliate pentru a obţine informaţii privind posibila existenţă a unor români în zona afectată de seismul de marţi.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului MAE: Nu sunt alpinişti români în sectorul nepalez din Himalaya. Se fac verificări în continuare

MAE: Nu sunt alpinişti români în sectorul nepalez din Himalaya. Se fac verificări în continuare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urma producerii unui nou cutremur, la data de 12 mai 2015, în statul Nepal, Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal fac verificări detaliate, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile competente nepaleze, în vederea obţinerii unor informaţii privind posibila existenţă a unor persoane de cetăţenie română în zona afectată", a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

Potrivit Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, în acest moment "nu mai există alpinişti în sectorul nepalez al munţilor Himalaya", a anunţat MAE.

Totodată, Ministerul de Externe a informat că atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată de cutremur, fiind pregătite să acorde asistenţă şi sprijin consular de specialitate.

Un cutremur puternic, având 7,3 grade pe scara magnitudinii de moment, s-a produs marţi în Nepal, la două săptămâni de la devastatorul seism soldat cu peste 8.000 de morţi care a afectat această ţară, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Magnitudinea preliminară a cutremurului, de 7,1 pe scara magnitudinii de moment, a fost revizuită la 7,4 şi, ulterior, la 7,3. Seismul s-a produs la ora locală 12.50 (10.05 ora României), la vest de oraşul Namche Bazar şi la 76 de kilometri distanţă de capitala Kathmandu, o zonă rurală, situată la graniţa cu Tibetul. Hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 15 kilometri, potrivit datelor revizuite publicate pe site-ul USGS. Seismul a fost urmat de cel puţin patru replici puternice, dintre care una cu magnitudinea de 6,3.

Cutremurul s-a produs în apropierea taberei de bază pentru Everest, care a fost evacuată după o avalanşă generată de cutremurul din 25 aprilie, soldat cu moartea a 18 alpinişti. Sezonul de ascensiuni pe Everest din acest an s-a încheiat în urma acestei tragedii.

Patru alpinişti români, Justin Ionescu, Alex Găvan, Teo Vlad şi Zsolt Török, se aflau în expediţie în Himalaya în timpul cutremurului din 25 aprilie, dar toţi au reuşit să părăsească muntele în siguranţă. Potrivit Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, Justin Ionescu şi Zsolt Torok aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, Alex Găvan se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învencinat, iar Teofil Vlad se afla de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet).

În total, în momentul producerii seismului din 25 aprilie, în Nepal se aflau 36 de români, potrivit datelor comunicate în 27 aprilie de Ministerul de Externe.

Muntele Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la finalul lunii mai. Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu. Alpiniştii plătesc 11.000 de dolari fiecare pentru a urca pe Everest, iar pentru acest sezon erau înregistraţi 357. Anul trecut, Guvernul a extins permisele când echipele şi-au abandonat expediţiile după o avalanşă care a provocat moartea a 16 şerpaşi.

Nepalul a fost afectat în aprilie de unul dintre cele mai puternice cutremure produse în această ţară în ultimii 80 de ani. Acesta a avut magnitudinea de 7,8 şi a provocat moartea a cel puţin 8.046 de persoane şi rănirea altor peste 17.800.

Potrivit datelor seismologice preliminare obţinute în baza undelor sonore care străbat Pământul după fiecare cutremur, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici