MAE: Recentele incidente din Valea Timocului pun într-o lumină nefavorabilă relaţiile româno-sârbe

MAE precizează, într-un comunicat referitor la informaţia apărută în presă privind anchetarea de către autorităţile sârbe a unor români care au participat la sfinţirea unei troiţe în Valea Timocului, că este la curent cu situaţia şi că incidentul pune într-o lumină nefavorabilă relaţiile cu Serbia.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului MAE: Recentele incidente din Valea Timocului pun într-o lumină nefavorabilă relaţiile româno-sârbe

MAE: Recentele incidente din Valea Timocului pun într-o lumină nefavorabilă relaţiile româno-sârbe

O televiziune de la Bucureşti a relatat, preluând surse online, că "securitatea sârbă" din Bolievaţ a întreprins o anchetă împotriva mai multor români care au participat, recent, la slujba de inaugurare a troiţei din Podgorac, în Valea Timocului.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, marţi seară, că este "la curent cu situaţia creată în urma sfinţirii unei troiţe româneşti în localitatea Podgorac, în Valea Timocului, Serbia" iar Ambasada României la Belgrad a întreprins "demersuri imediate" pe lângă autorităţile sârbe vizând clarificarea situaţiei.

MAE are "în permanentă atenţie situaţia etnicilor români din Serbia şi promovează constant respectarea drepturilor comunităţii române din ţara vecină. În contactele bilaterale la toate nivelele precum şi în contextul discuţiilor cu privire la parcursul european al Serbiei, Ministerul Afacerilor Externe se pronunţă constant în favoarea asigurării cadrului legislativ necesar pentru exercitarea de către persoanele aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei a tuturor drepturilor, inclusiv al celui la practicarea religiei proprii", se arată într-un comunicat MAE.

Totodată, Ministerul de Externe reafirmă "necesitatea unor rezultate concrete" ale implementării prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Serbia privind minorităţile naţionale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles), prin care se asigură respectarea drepturilor individuale ale etnicilor români de pe teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele europene.

În contextul evoluţiei Serbiei în direcţia deschiderii negocierilor de aderare la UE, Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă "regretul faţă de situaţia creată, de natură să pună într-o lumină nefavorabilă bunele relaţii bilaterale dintre România şi Serbia". MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile sârbe vor întreprinde "demersuri concrete" în sensul respectării angajamentelor asumate în plan european şi bilateral cu privire la respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române de pe teritoriul Serbiei.

În martie 2012, România a condiţionat acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia de încheierea unui Protocol privind statutul minorităţilor.

Protocolul a fost semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles, dar progresele înregistrate de la acea dată în ceea ce priveşte drepturilor românilor din Valea Timocului sunt destul de mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici