MAE: Românii vor avea nevoie în continuare de paşaport pentru a călători în Elveţia

MAE a anunţat că aderarea Confederaţiei Elveţiene la Acordul Schengen implică mai multe consecinţe pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în această ţară, printre care faptul că intrarea pe teritoriul elveţian se face în continuare pe baza paşaportului turistic.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului MAE: Românii vor avea nevoie în continuare de paşaport pentru a călători în Elveţia

MAE: Românii vor avea nevoie în continuare de paşaport pentru a călători în Elveţia (Imagine: Mediafax Foto)

MAE reaminteşte că nu este permisă intrarea pe baza cărţii de identitate, întrucât Elveţia nu este ţară membră UE, iar acordul UE – Elveţia aflat în vigoare nu priveşte încă România.

De asemenea, MAE reaminteşte că la frontiera elveţiană se menţin controalele vamale, Confederaţia Elveţiană păstrându-şi acest drept.

Ministerul de Externe reaminteşte că, începând cu data de 12 decembrie, Confederaţia Elveţiană s-a alăturat celor 24 de state membre ale Acordului Schengen - Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria - prin punerea în aplicare a acordurilor de asociere a Elveţiei la Spaţiul Schengen şi la Convenţia de la Dublin.

MAE reaminteşte că în spaţiul Schengen controalele la frontierele interne ale statelor semnatare sunt eliminate, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli comune. Convenţia de Implementare a Acordului Schengen a fost semnată în anul 1990, între statele iniţiatoare - Franţa, Luxemburg, Germania, Belgia şi Olanda - şi a intrat în vigoare în 1995.

Ministerul de Externe precizează de asemenea că, începând din 1997, acquis-ul Schengen face parte din legislaţia comunitară.

Cele mai importante măsuri stabilite prin acordul Schengen prevăd eliminarea controalelor la frontierele interne si stabilirea unui set de reguli pentru trecerea frontierelor externe; armonizarea regulilor referitoare la condiţiile de acordare a vizelor; separarea fluxurilor de pasageri în porturi şi aeroporturi; stabilirea unor reguli comune pentru solicitanţii de azil; introducerea unor reguli referitoare la supravegherea şi urmărirea transfrontalieră pentru forţele de politie din statele Schengen; întărirea cooperării judiciare prin intermediul unui sistem rapid de extrădare şi implementare a deciziilor judecătoreşti; crearea Sistemului Informatic Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici