MAE: Se depun eforturi pentru evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de români aflaţi la Benghazi

MAE a anunţat că se depun "eforturi susţinute, prin cooperarea consulară europeană", pentru a face posibilă evacuarea pe cale maritimă a 44 de cetăţeni români aflaţi la Benghazi şi că s-au stabilit variante de evacuare în siguranţă a încă 186 de români de la Ghademeş, Sarir Wellfield şi Sarir Plant.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului MAE: Se depun eforturi pentru evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de români aflaţi la Benghazi

MAE: Se depun eforturi pentru evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de români aflaţi la Benghazi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat transmis sâmbătă, că până în acest moment au fost evacuaţi din Libia 270 de cetăţeni români.

"În urma evaluării situaţiei de pe teren, astăzi, 26 februarie, se are în vedere evacuarea a circa 50 de cetăţeni români pe calea aerului şi se depun eforturi susţinute, prin cooperarea consulară europeană, pentru a face posibilă evacuarea pe cale maritimă a încă 44 de cetăţeni români care se află la Benghazi (între care se află şi 23 de angajaţi ai companiei Rompetrol/exploatarea Amal, 8 Sirte, 4 Liseco, 9 diverse firme)", subliniază MAE.

Ministerul precizează că, în urma analizei unui mare număr de informaţii şi comunicări, primite la celula de criză care funcţionează permanent la MAE, se elaborează şi implementează, în timp real, soluţii de evacuare pentru diferitele situaţii concrete existente pe teren, dar menţionează că va transmite informaţii publice doar în momentul în care acestea nu mai pot periclita evacuarea cetăţenilor români din diferite zone de conflict.

Potrivit sursei citate, astfel, pe lângă operaţiunile derulate ori deja planificate, Ministerul Afacerilor Externe a contactat reprezentanţi ai mai multor firme, printre care şi pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin şi a stabilit, împreună cu aceasta, diferitele variante de evacuare în siguranţă a 79 de cetăţeni români de la Ghademeş, precum şi a 71 de cetăţeni români de la Sarir Wellfield şi 36 de la Sarir Plant.

"Sunt luate în calcul două posibilităţi de evacuare, pentru locaţia Sarir - terestru către Egipt, iar pentru locaţia Ghademeş terestru, fie către Algeria, fie către Tunisia, iar ulterior pe calea aerului către România", se arată în comunicat.

MAE reaminteşte că, pe fondul degradării situaţiei din Libia şi în vederea asigurării infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetăţenilor români, MAE a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate, respectiv 900.000 de lei, necesare demarării procedurilor de repatriere. MAE asigură astfel fondurile necesare derulării operaţiunilor de evacuare.

Operaţiunea de evacuare a cetăţenilor români din Libia este coordonată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Aceasta are două componente: un canal de evacuare militar românesc în coordonare cu MApN şi un altul consular, organizat la nivel UE, precizează sursa citată.

"MAE ţine legătura permanent cu cetăţenii români aflaţi încă în Libia, cu familiile acestora din România, precum şi cu firmele angajatoare. MAE încurajează toţi cetăţenii români care se mai află în Libia să se repatrieze", se mai arată în comunicat.

Ministerul de Externe menţionează că în prezent se fac eforturi pentru repatrierea cetăţenilor români care se află în zone îndepărtate, la distanţe mari de capitala Tripoli.

În acest sens, în vederea creşterii eficienţei demersurilor întreprinse, sunt luate în calcul, fără excepţie, toate soluţiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulară europeană.

În continuare, în cadrul Departamentului Consular funcţionează, în regim permanent, celula de criză, cetăţenii românii având posibilitatea de a se adresa permanent la numărul de telefon +4021.319.21.37

Potrivit comunicatului, la momentul elaborării Hotărârii de Guvern, MAE avea deja stabilite planuri de evacuare a propriilor cetăţeni cu folosirea unor aeronave civile româneşti. "Având în vedere dinamica situaţiei de securitate de pe aeroporturile din Tripoli, MAE a efectuat demersurile necesare la MAPN pentru folosirea de aeronave militare de transport. Costurile pentru operaţiunile specifice de evacuare sunt suportate din buget MAE", precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici