MAE: Situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în UE nu trebuie abordată pe baze etnice
MAE apreciază că "situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în state UE trebuie abordată fără stereotipii şi în niciun caz pe baze etnice" iar declaraţiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creează o imagine negativă asupra unui stat sau popor nu sunt conforme UE.
MAE: Situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în UE nu trebuie abordată pe baze etnice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministerul apreciază, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX în legătură cu situaţia romilor români din Franţa, că "situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni în state ale UE trebuie abordată fără stereotipii şi în niciun caz pe baze etnice".
Totodată, MAE subliniază importanţa aplicării efective a principiului nediscriminării în modul în care autorităţile statelor membre UE acţionează.
"Declaraţiile prin care sunt stigmatizate grupuri etnice, respectiv prin care se creează o imagine negativă asupra unui stat sau a unui popor nu sunt în concordanţă cu spiritul şi principiile europene", consideră MAE, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
MAE reaminteşte că autorităţile române sunt deschise continuării cooperării cu partea franceză, atât în domeniul poliţienesc, cât şi în ceea ce priveşte promovarea de proiecte de incluziune socială.
MAE reiterează faptul că este esenţială o abordare europeană a integrării romilor şi identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, complementar faţă de eforturile naţionale, în domenii precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi locuinţele.
"Este, de asemenea, importantă adoptarea unor politici de protecţie socială adecvată pentru categoriile de persoane defavorizate aflate pe teritoriul altor state europene, adaptată la situaţia specifică a acestora; în mod punctual, România susţine consolidarea iniţiativelor deja existente la nivelul Uniunii Europene şi adoptarea unei politici unitare şi coerente la nivel european, de natură să asigure soluţii durabile pentru îmbunătăţirea condiţiei cetăţenilor europeni de etnie roma, dat fiind că aceştia trăiesc în mai multe state membre ale UE. Soluţia la situaţia socio-economică dificilă cu care se confruntă romii este incluziunea socială a acestora în societăţile în care trăiesc, atât în ţările lor de origine, cât şi în cele de destinaţie, însă cu respectarea strictă a drepturilor omului şi a drepturilor care decurg inerent din calitatea lor de cetăţeni ai Uniunii Europene, consideră MAE, adăugând că susţine consolidarea mecanismelor de cooperare europeană şi internaţională în domeniul combaterii discriminării şi a cooperării pe linia educaţiei tineretului în spiritul necesităţii de a accepta diferenţele, de a respecta drepturile celuilalt şi diversitatea umană", mai arată MAE.
Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis miercuri, în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi "aproape imediat" spre România şi Bulgaria.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO