- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.01.2014, 20:31)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE urmăreşte evoluţia situaţiei din Ucraina. Situaţia comunităţii româneşti, monitorizată permanent
MAE urmăreşte "în permanenţă şi cu atenţie" evoluţia situaţiei din Ucraina, iar situaţia membrilor comunităţii româneşti este monitorizată permanent, nefiind în acest moment semnalate situaţii de risc faţă de aceasta, potrivit unui comunicat al ministerului.
Urmărește
297 afișări
MAE urmăreşte evoluţia situaţiei din Ucraina. Situaţia comunităţii româneşti, monitorizată permanent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ministerul Afacerilor Externe al României urmăreşte în permanenţă şi cu atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina. Monitorizarea se face de către Centrala MAE, prin oficiile diplomatice şi consulare ale României de pe teritoriul Ucrainei, dar şi prin informările transmise de către Oficiile şi Reprezentanţele diplomatice din lume. În acelaşi timp, MAE este implicată activ în dezbaterile pe această temă din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor europene şi euro-atlantice, inclusiv contribuind la procesul continuu de conturare a unor poziţii sau linii de acţiune, funcţie de dinamica situaţiei din teren", se arată în comunicatul transmis de MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate
-
Când ar putea fi organizate alegeri în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski
-
Lukaşenko i-a cerut scuze lui Zelenski pentru rolul Belarusului în război, spune liderul ucrainean
Conform sursei citate, la nivelul ministrului de externe şi al conducerii MAE, situaţia din Ucraina este printre temele prioritare abordate "în mod intensificat", în ultima perioadă, în dialogul cu omologii din statele partenere direct interesate în asigurarea unui climat de stabilitate şi predictibilitate în vecinătatea României, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, iar dialogul purtat în ultimele două zile de către Titus Corlăţean cu şefii diplomaţiilor din Olanda şi Italia este un exemplu în acest sens.
"În acelaşi spirit, transmis în spaţiul public şi în dialogul cu partenerii ţării noastre, MAE se pronunţă pentru utilizarea dialogului ca unică modalitate de soluţionare a actualei crize şi subliniază necesitatea abţinerii de la utilizarea forţei şi a oricăror măsuri sau acţiuni cu potenţial agravant", se mai arată în comunicat.
Una dintre principalele preocupări ale reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina este situaţia membrilor comunităţii istorice româneşti din această ţară. "Există o monitorizare permanentă a situaţiei acestora şi o informare promptă a Ministerului de către Consulatele generale de la Cernăuţi şi Odessa şi Ambasada de la Kiev, nefiind în acest moment semnalate situaţii de risc faţă de aceasta ca efect al situaţiei interne din ţara vecină", precizează MAE.
Ultimele evoluţii de la Kiev - abrogarea controversatului pachet legislativ adoptat recent în Radă, rundele de negocieri putere-opoziţie din 25 şi 26 ianuarie, demisia premierului - "confirmă poziţia exprimată anterior de MAE în sensul utilităţii de a se urma calea dialogului pentru soluţionarea acestei profunde crize din statul vecin", menţionează sursa citată. În acest sens, MAE consideră că este "benefică şi oportună" consolidarea tendinţei de transfer, gradual, al exprimării voinţei politice din stradă în cadrul dezbaterii parlamentare şi al celorlalte mecanisme democratice.
În plus, diplomaţia română susţine eforturile instituţiilor UE de sprijinire a iniţierii unui dialog eficient între puterea şi opoziţia politică de la Kiev. De asemenea, MAE susţine demersurile şi declaraţiile oficialilor UE, Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate Stefan Füle şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Catherine Ashton.
"Dat fiind dinamismul permanent al crizei din Kiev şi alte oraşe din Ucraina, pe baza informaţiilor primite şi a evaluărilor, Ministerul Afacerilor Externe va contribui la poziţionarea României faţă de situaţia din vecinătatea sa imediată, inclusiv prin colaborarea cu instituţiile competente ale statului român, prin punerea în mod constant la dispoziţie informări şi analize curente", se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lukașenko și-a cerut scuze lui Zelenski pentru implicarea Belarusului în război: „Eu nu sunt la conducere”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe