Magazin de vise aflat în apropierea unei şcoli din Capitală, demolat

Angajaţii Primăriei Sectorului 6 au demolat, vineri dimineaţă, un magazin de cartier construit cu acte în regulă pe domeniul public pe motiv că firma care deţinea contractul a subînchiriat, pentru câteva luni, spaţiul aflat în apropierea unei şcoli către o firmă care vindea acolo droguri legale.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Magazin de vise aflat în apropierea unei şcoli din Capitală, demolat

Magazin de vise aflat în apropierea unei şcoli, demolat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Magazinul, o fostă baracă de tablă modernizată de proprietari, a fost construit pe un teren aparţinând domeniului public şi închiriat către aceştia. Autorizaţia de construcţie, ca de altfel toate de acest tip, este una "provizorie", după cum au explicat reprezentanţii autorităţii de sector sosiţi la adresa din Drumul Taberei cu câteva zeci de minute înainte de ora anunţată pentru demolare.

Resemnată, Florenţa Preda, "patroana" spaţiului comercial din strada Râul Doamnei, le-a arătat jurnaliştilor un dosar plin cu acte, în încercarea de a-i convinge pe cei prezenţi că are dreptate şi că acţiunea Primăriei Sectorului 6 este ilegală. Ea admite însă că, lovită de criza economică, a închis magazinul alimentar care funcţiona în spaţiul comerical situat la câţiva metri de gardul unei şcoli la începutul anului şi că, în luna septembrie, a închiriat spaţiul gol unei firme care a promis că face acolo un magazin "de mâncare pentru câini şi pisici".

Contractul prin care firma Florenţei Preda a închiriat de la Primăria Sectorului 6 terenul pe care este construit magazinul prevede însă clar că este interzisă schimbarea destinaţiei spaţiului comercial, aceasta fiind explicit prevăzută în contract: comercializarea de produse alimentare şi non-alimentare.

"Eu am investit 15.000 de euro în acest spaţiu şi nu înţeleg de ce trebuie să fiu demolată. Nu am făcut altceva decât să închiriez spaţiul unei firme care a spus că vrea să facă un magazin de mâncare pentru câini şi pisici. Când am văzut ce fac ei aici de fapt, i-am dat afară. Au funcţionat doar patru zile, de-asta cred că acţiunea Primăriei este una de imagine. Puteau să ne dea o amendă, puteau să ne facă altceva, dar nu să ne demoleze", a declarat femeia jurnaliştilor prezenţi, în timp ce supraveghea atent demontarea aparatului de aer condiţionat şi a antenei pentru televiziune digitală.

Afirmaţia femeii a fost însă contrazisă de locatarii din blocul din apropiere. Un bărbat ieşit în părculeţul din faţa blocului pentru a-şi plimba câinele a afirmat că magazinul "de vise" a funcţionat acolo timp de mai bine de o lună, "poate chiar două".

"Au fost discuţii pe-aici, au venit şi cei de la Poliţie, am înţeles că s-au făcut reclamaţii şi de la şcoală, şi de la noi din bloc", a afirmat bărbatul.

Spusele acestuia au fost confirmate de reprezentanţii autorităţii de sector, care au susţinut că au primit "zeci de reclamaţii" legate de funcţionarea magazinului de etnobotanice.

"Am primit reclamaţii de la şcoală, de la părinţii elevilor care învaţă aici, de la vecini, chiar şi poliţiştii de la secţia din apropiere ne-au spus că aici se întâmplă lucruri nepotrivite în apropierea unei şcoli. În ultima vreme ajunseseră să funcţioneze şi noaptea, după cum vedeţi pe firmă magazinul era deschis non-stop", a declarat unul dintre inspectorii Primăriei Sectorului 6 venit acolo pentru "a duce la îndeplinire dispoziţia de demolare dată de primar".

Discuţiile între echipa de muncitori pregătiţi pentru demolare şi reprezentanţii magazinului s-au purtat pe un ton civilizat, cei din urmă având parte de clemenţă atunci când au căutat să-şi salveze cât mai multe din materialele de construcţie folosite la modernizarea fostei barăci.

"Puteţi să vă luaţi termopanele, pavajul, ce vă mai trebuie, dar de demolat o demolăm astăzi. Aţi avut timp să o demolaţi pe îndelete, singuri, acum nu mai putem să dăm înapoi", i-a spus patroanei un alt inspector din echipa Primăriei Sectorului 6.

La ora programată, utilajul adus de echipa de demolare a început să dărâme magazinul în care a funcţionat temporar o firmă care vindea etnobotanice.

"În locul ăsta vom face fie locuri de parcare, fie un loc de joacă pentru copii. Sau, poate, amândouă, să încercăm să le împăcăm cumva, pentru că este nevoie şi de una şi de alta. Orice vom stabili să facem va fi început însă la anul, pentru că acum nu mai avem buget", a mai declarat unul dintre inspectorii primarului Poteraş.

În ultimele zile, alte trei magazine care comercializau produse etonobotanice, aflate în apropierea şcolilor, au fost închise în urma sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 6 al Capitalei.

Primarul Cristian Poteraş va propune, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, un proiect de hotărâre prin care să fie interzisă funcţionarea tuturor magazinelor care comercializează produse etnobotanice pe raza Sectorului 6.

Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o rază de un kilometru în jurul şcolilor a magazinelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie.

Proiectul a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

La Braşov, astfel de magazine vor fi interzise din 15 noiembrie, iar primăriile Iaşi şi Suceava caută şi ele soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici