Magazinele cu produse halucinogene ar putea fi închise
Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică, miercuri, un proiect de Ordin, pentru stabilirea condiţiilor de punere pe piaţă a unor plante, produse de origine vegetală şi a unor substanţe care pot fi asemănate cu plantele, substanţele şi preparatele stupefiante sau psihotrope.
Magazinele cu produse halucinogene ar putea fi închise (Imagine: Mediafax Foto)
Termenul de dezbatere este de 19 septembrie, după care va fi publicat în Monitorul Oficial, ceea ce va determina închiderea magazinelor care vând produse etnobotanice ce au efecte halucinogene.
Potrivit Direcţiei Generale Strategii şi Politica Medicamentului, în conformitate cu articolul 2, alineatul (8) şi articolul 6, litera f), punctul 2 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Ministerul Sănătăţii adoptă norme ce vizează "reglementarea circulaţiei bunurilor şi serviciilor cu potenţial impact asupra sănătăţii publice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Directorul general al direcţiei citate, Gabriel Şaramet, arată în referatul pentru aporbarea Ordinului că, în prezent, se comercializează pe piaţa din România o serie de produse ce au în componenţă plante denumite "etnobotanice", al căror consum este periculos pentru sănătate.
"Având în vedere amploarea fenomenului şi riscurile la care sunt expuse persoanele care achiziţionează produsele menţionate, este necesară intervenţia autorităţii publice în scopul protejării sănătăţii cetăţenilor. Întrucât nu există un act normativ care să reglementeze această situaţie de fapt, la Ministerul Sănătăţii s-a întrunit un grup de lucru interinstituţional care a elaborat un proiect de ordin care să stabilească condiţiile comercializării acestor produse", explică directorul Şaramet.
Proiectul de ordin prevede interzicerea activităţilor cu plante, produse vegetale sau substanţe care induc sau pot induce ideea că ar putea avea efect similar plantelor, substanţelor şi cel al preparatelor cu conţinut stupefiant şi psihotrop.
În cazul în care plantele care fac obiectul acestui ordin sunt comercializate în scop etnobotanic, vor fi supuse unui regim de autorizare.
Potrivit articolului 1 din proiectul de Ordin, sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea că utilizarea acestora, indiferent de procedeul de administrare - consum, prizare, inhalare, aromaterapia, etc. - ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope.
Totodată, la alineatul 2, se arată că sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, indicaţii şi/sau contraindicaţii, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, pot fi asemănate cu medicamentele sau suplimentele alimentare, fără ca ele să fie autorizate sau, după caz, notificate şi înregistrate conform prevederilor legale.
Articolul 2, din proiectul de Ordin, arată că distribuţia şi comercializarea în scopul studiului etnobotanic a plantelor şi produselor vegetale care corespund descrierii din art. 1 se poate face numai cu autorizarea fiecărui produs de acest fel de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, obţinută pe baza următoarelor documente: a) cerere de autorizare; b) date privind identitatea botanistului care solicită planta sau produsul vegetal în vederea studiului, documentul care atestă pregătirea universitară a acestuia şi denumirea instituţiei în care se va efectua studiul; c) documente privind cultivatorul sau recoltatorul şi originea produsului.
Persoanele autorizate în condiţiile alin. (1) sunt înscrise în lista producătorilor şi comercianţilor în scop etnobotanic realizată de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Lista se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Prin articolul 3, se interzice publicitatea de orice fel, inclusiv prin intermediul internetului, pentru plantele, produsele şi substanţele prevăzute la articolul 1.
"Supravegherea şi controlul plantelor, produselor şi substanţelor prevăzute la art. 1 şi art. 2 se realizează de către organismele cu atribuţii de control ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în funcţie de atribuţiile specifice, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare", prevede articiolul 4 al proiectului de Ordin.
În 5 iunie, ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, anunţa că magazinele care vând produse etnobotanice ce au efecte halucinogene ar putea fi închise în câteva luni.
"Agenţia Naţională a Medicamentului vrea să elaboreze o reglementare pe care să o promoveze Ministerul Sănătăţii şi obligatoriu vânzarea lor să se facă cu acordul ANM. Ulterior, sigur că, dacă se reglementează la nivel european acest lucru, în România în mod sigur în câteva luni distribuţia lor va fi interzisă, după care vom vedea care e reglementarea europeană", spunea Bazac.
În luna aprilie, Poliţia Română anunţa că structurile antidrog din cadrul instituţiei au verificat magazinele care comercializează diverse produse cu posibil conţinut psihotrop, încă de la obţinerea primelor informaţii şi indicii privind existenţa unor astfel de magazine în Braşov şi Cluj şi a unui site care ar face reclamă acestora.
"În urma analizelor de laborator s-a constatat că respectivele substanţe nu sunt înscrise în tabelele care fac obiectul legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi al celei privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, nefiind recunoscute de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca făcând parte din categoria stupefiantelor ori psihotropelor, motiv pentru care nu sunt plasate sub control de cele două convenţii", preciza Poliţia Română.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO