"Magazinele de vise" aflate la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli, interzise în Sectorul 6

"Magazinele de vise" aflate la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli nu vor mai putea funcţiona în Sectorul 6 al Capitalei, după ce consilierii locali au aprobat, marţi, proiectul privind interzicerea comercializării substantelor halucinogene, etnobotanice şi asimilate acestora.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului "Magazinele de vise" aflate la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli, interzise în Sectorul 6

"Magazinele de vise" aflate la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli, interzise în Sectorul 6 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii locali, la iniţiativa primarului Cristian Poteraş, este interzisă comercializarea substanţelor halucinogene, a oricărui tip de substanţe etnobotanice şi asimilate acestora, plante, prafuri şi ceaiuri de acest fel şi în acest scop, cu efecte halucinogene, euforice cât şi cu efect similar acestora, în orice formă ori ambalaj de prezentare, pe o rază de un kilometru în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor, caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive, parcurilor şi locurilor de agrement, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor de pe raza Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti.

Acordurile şi autorizaţiile de funcţionare eliberate de Primăria Sectorului 6 pentru agenţii comerciali care au magazine la o distanţă mai mică de un kilometru de unităţile de învăţământ vor fi anulate.

"Se constată că în ultima vreme (cca. 9 luni), consumul anumitor «plante sau îngrăşăminte» pentru plante ambalate în doze mici atinge o cotă alarmantă în rândul tineretului şcolar-liceal şi al consumatorilor de droguri care din lipsă de mijloace financiare recurg la aceste «plante» pentru a-şi atinge scopul. Efectele consumului duc la îmbolnăviri grave în rândul consumatorilor şi nu în ultimul rând la deces", potrivit raportului de specialitate al proiectului.

Cei care comercializează aceste produse dau dovadă de o totală nepăsare faţă de efectele de multe ori cu urmări tragice, ireparatorii, ale consumului acestor produse, fiind interesaţi numai de câştigul financiar imediat, se mai arată în raportul de specialitate.

"Din nefericire pentru consumatorii acestor «plante» legislaţia actuală nu oferă modalităţi sigure şi imediate de eradicare a fenomenului (exemplu OUG nr. 6/10.02.2010, care este deja depăşită), motiv pentru care administraţiei publice locale îi revine sarcina de a lua măsurile necesare să ducă la interzicerea comercializării produselor etnobotanice cu efecte halucinogene, practic droguri mascate în ambalaje de îngrăşăminte pentru plante", potrivit documentului citat.

Angajaţii Primăriei Sectorului 6 au demolat, în 12 noiembrie, un magazin de cartier construit cu acte în regulă pe domeniul public pe motiv că firma care deţinea contractul a subînchiriat, pentru câteva luni, spaţiul aflat în apropierea unei şcoli către o firmă care vindea acolo droguri legale. Anterior, alte trei magazine care comercializau produse etonobotanice, aflate în apropierea şcolilor, au fost închise în urma sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 6 al Capitalei.

Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o rază de un kilometru în jurul şcolilor din Bucureşti a magazinelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie.

Proiectul a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet.

Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe. La Iaşi o fată de 13 ani a ajuns la spital, săptămâna aceasta, în stare gravă, după ce a fumat o ţigară care conţinea substanţe etnobotanice, imediat ce a ieşit dintr-o discotecă.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate. La Braşov, primarul George Scripcaru a semnat o dispoziţie prin care magazinele care comercializează produse etnobotanice să fie închise, iar primăriile Iaşi şi Suceava caută şi ele soluţii în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici