Magda Matache părăseşte Romani CRISS pentru o bursă la Harvard School of Public Health

Magda Matache, militantă pentru drepturile romilor şi directorul executiv al Romani Criss, părăseşte organizaţia după ce a obţinut o bursă la FXB Center for Health and Human Rights - Harvard School of Public Health, respectiv pentru cercetare în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor (0-6 ani).

Urmărește
988 afișări
Imaginea articolului Magda Matache părăseşte Romani CRISS pentru o bursă la Harvard School of Public Health

Magda Matache (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am obţinut o bursă de cercetare în domeniul dezvoltării timpurii a copiilor (0-6 ani), asta fiind practic şi tema lucrării mele de doctorat (termin doctoratul anul acesta la Facultatea de Ştiinţe Politice, profesor îndrumător Iulia Motoc). Lucrarea mea este cu atât mai interesantă pentru Harvard cu cât se referă la un grup marginalizat şi discriminat istoric, structural, adică copiii romi cu vârste mici. În SUA se fac multe cercetări pentru a găsi soluţii să egalizeze şansele/oportunităţile în viaţă pentru toţi copiii, cei mai expuşi inegalităţilor sociale fiind cei săraci şi cei discrimaţi. La Harvard voi avea un profesor îndrumător care mă va ajuta să continui lucrarea, să adaug informaţiile noi în domeniu. Sper să am o lucrare demnă de publicat, adică să conteze la finalul acestui demers", a declarat, pentru MEDIAFAX, Magda Matache.

Deşi are o bursă de cercetare, Magda Matache se va înscrie şi la cursuri la programele de Master pe ECD (Early Childhood Development), în plus având prezentări, dezbateri despre romi, şi va lucra în câteva proiecte ale Centrului FXB.

"În România încă nu se dezbate, nu se cercetează prea mult subiectul, nici nu prea avem expert în domeniul ăsta, dar este una dintre temele cele mai interesante şi mai căutate de cercetare şi de politici publice în SUA, dar şi în ţări europene mai avansate. Interesul meu este să aduc subiectul în dezbatarea publică, şi în practica românească, mai ales pentru copiii vulnerabili. Am iniţiat şi la Romani CRISS un proiect pilot de educaţie timpurie", a explicat Matache.

Totodată, ea a spus că atunci când se va întoarce în România (bursa fiind pentru un an) va continua să lucreze în domeniul acesta. "Acesta a fost unul dintre marile plusuri ale Romani CRISS, a inovat, a oferit modele de proiecte, de activităţi, de politici publice, care au fost tot timpul preluate, multiplicate, modificate atât de ONG-urile rome mai mici, cât şi de instituţiile publice", a adăugat Magda Matache.

La sfârşit de mandat, Magda Matache a transmis colegilor de organizaţie opinia despre cum ar vrea să rămână, să devină Romani CRISS în anii care vor urma.

"În evaluarea externă a activităţii de drepturile omului din ultimii ani, evaluatorul (fost director la Human Rights Watch) remarca faptul că Romani CRISS a rămas una dintre foarte puţinele organizaţii de drepturile omului din România care şi-au păstrat un spirit critic constant şi imparţial faţă de instituţiile şi reprezentanţii statului. Încurajez echipa Romani CRISS să aleagă, şi în viitor, să lucreze cu instituţiile într-un mod transparent şi principial. Chiar dacă de multe ori Romani CRISS este o voce solitară care critică autorităţile atunci când comit abuzuri împotriva romilor, este esenţial să continue să facă asta; aceasta este menirea organizaţiei, chiar dacă acest rol nu ne aduce vreun «premiu de popularitate»", a declarat Matache.

De asemenea, susţine ea, "febra fondurilor structurale" a încetinit dinamica, a birocratizat multe organizaţii; sperând însă ca Romani CRISS să-şi continue mandatul de advocacy pentru romi, să-şi menţină constant şi vizibil interesul pentru documentarea cazurilor de discriminare şi, în acelaşi timp, să rămână competitivă pe o piaţă uneori neprielnică şi neprietenoasă pentru o organizaţie romă de drepturile omului.

"Am convingerea că echipa Romani CRISS va contribui la munca de apărare a drepturilor romilor, aşa cum au făcut şi ceilalţi peste 100 de foşti sau actuali membri ai Romani CRISS. Foarte multe dintre iniţiativele, tipurile de acţiuni, programele pilot ale organizaţiei au fost preluate de către alte organizaţii, au fost multiplicate, adaptate, asigurând cumva sustenabilitatea acţiunilor noastre. Provoc echipa la construcţia unor programe noi, curajoase, atât pentru copii şi pentru adolescenţi romi, dar şi pentru construirea dimensiunii culturale şi identitare din perspectiva civică promovată de organizaţie.

Mişcarea romilor nu e un spaţiu tocmai primitor pentru femei cu opinii, cu atitudine critică. Sper ca Romani CRISS să promoveze în continuare femeile rome, atât în organizaţie, cât şi la nivel local, în cadrul parteneriatelor şi proiectelor. Acum, după şase ani, îmi dau seama cât curaj a avut fostul nostru director, Costel Bercu, atunci când a propus o femeie în poziţia de director, cunoscând foarte bine aceste realităţi. Îi sunt recunoscătoare atât dumnealui, cât şi dlui Nicolae Gheorghe, care mi-a spus la începutul mandatului, în ziua în care am primit votul Boardului, ca are încredere că voi conduce organizaţia cu demnitate şi corectitudine, aşa cum ar fi făcut şi tatăl meu. Reflectând la acest gând de încurajare, la final de drum, pot spune că am condus organizaţia fără a-i pune sub semnul întrebării verticalitatea în domeniul apărării drepturilor omului", a arătat Magda Matache, mulţumind tuturor celor care au fost alături de Romani CRISS în această perioadă, pentru sprijin, critici, idei, dezbateri şi contribuţii.

Magda Matache participă, joi, la Timişoara, la lansarea cărţii "Cariera - substantiv feminin", care prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională. Volumul a fost realizat în cadrul proiectului european "Şanse egale pentru cariere de succes", derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În interviul consemnat în cartea "Cariera - Substantiv feminin", Magda Matache afirmă că a ales să conducă organizaţia respectând o serie de principii peste care nu a trecut, fără compromisuri care să pună sub semnul întrebării verticalitatea organizaţiei în domeniul drepturilor omului şi a recunoscut implicit că pe termen scurt "a avut pierderi dureroase, dar pe termen lung au ieşit câştigători păstrându-şi demnitatea, respectând misiunea organizaţiei şi evitând penibilul discursului dublu".

"Cred că o greşeală a fost că ne-am lăsat păcăliţi în demersurile privind media educaţiei. Am legitimat un proces de consultare semnând pactul naţional pentru educaţie transmiţând amendamente, participând la consultări publice, la întâlniri cu comisiile de educaţie din Parlament, dar cu toate acestea recent adoptata lege a educaţiei nu include niciun articol privind desegregarea în educaţie, pe lângă alte lacune privind copiii romi. Studiile Romani CRISS arată că cel puţin 50% dintre copiii care învaţă în şcoli abandonează şcoala. Cum va garanta România că apără copiii romi de fenomenul discriminării, tradus prin segregare şi plasare în învăţământul special rămâne o necunoscută, un deziderat", declară Matache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici