Maghiar despăgubit cu peste 14.000 de euro, pentru că a fost bătut când era în custodia Poliţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marţi, despăgubirea cu peste 14.000 de euro a unui maghiar care a fost bătut în timp ce era în custodia Poliţiei, care l-a ridicat după un incident minor într-o parcare, suspectându-l că era beat sau că luase droguri.

Urmărește
8 afișări

Cu unanimitate de voturi, judecătorii CEDO au constatat faptul că în cazul lui Gabor Gubacsi (36 de ani), din Budapesta, i s-au încălcat drepturile prevăzute de articolul 3 din Convenţia Europeană (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), fiind supus la rele tratamente în timp ce se afla în custodia Poliţiei.

Gubacsi a reclamat la CEDO faptul că a fost victima unor abuzuri grave comise în 19 august 2006 de către Poliţie, care, după un incident minor într-o parcare din Siofok, l-a luat în custodie, deoarece l-au suspectat a fi beat şi/sau pentru că luase droguri.

În timpul reţinerii, Gubacsi a fost examinat de patru ori de către medici, inclusiv pentru teste de alcool şi toxicologie. În timpul acestor examene, el avea un picior rupt şi un obraz umflat. Maghiarul a susţinut că a fost lovit peste faţă, în stomac în timp ce era transportat într-o dubă pentru a i se face examenele medicale.

După ultimul transfer, când a fost supus unui test toxicologic, Gubacsi a fost plasat într-o unitate a Poliţiei locale din Siofok, unde a fost forţat să stea la perete, fiind lovit peste tot, inclusiv în testicule. Poliţiştii s-ar fi oprit din lovituri doar când maghiarul s-a prăbuşit.

A doua zi, 20 august 2006, Gubacsi s-a întors la Budapesta, unde a fost consultat de medicul său generalist, care a constatat faptul că pacientul său avea contuzii peste tot, iar unul din scroturi era plin de sânge.

Medicul l-a trimis la un urolog, care a constatat lezarea testiculului ce era "la fel de mare ca un ou de gâscă".

În 26 august 2006, avocatul lui Gubacsi a depus o plângere pentru abuz, fiind deschisă astfel o anchetă, care din cauza declaraţiilor contradictorii şi vagi nu a putut determina responsabilii. Contestaţia lui Gubacsi împotriva acestei soluţii a fost respinsă.

Astfel, maghiarul a reclamat guvernul de la Budapesta la CEDO, pentru încălcarea articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţie, plângerea fiind înregistrată în 3 octombrie 2007.

În urma analizării probelor şi a argumentelor aduse de apărare şi guvernul ungar, Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate lui Gubacsi, mai ales că autorităţile nu au putut explica rănile reclamantului altele decât cele avute în momentul luării sale în custodie de către poliţişti. Potrivit CEDO, dacă individul plasat în detenţie este în stare bună de sănătate, la fel trebuie să fie şi la momentul eliberării.

În consecinţă, Curtea a stabilit că, în mod semnificativ, măsurile luate pentru investigarea incidentului în cauză au fost acceptabile, chiar dacă probele colectate - inconsecvente şi contradictorii - au fost insuficiente pentru a stabili orice responsabilitate individuală penală.

Astfel, CEDO obligă Ungaria la plata unei despăgubiri morale şi materiale de 10.500 de euro, plus 3.750 pentru costuri şi cheltuieli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici