Magistraţii îi cer Ursulei von der Leyen să reconsidere punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a UE referitor la Secţia specială

Magistraţii din patru asociaţii îi cer preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „să reconsidere” punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazurile privind SIIJ, „având în vedere faptul că poziţia Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale”.

Urmărește
1220 afișări
Imaginea articolului Magistraţii îi cer Ursulei von der Leyen să reconsidere punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a UE referitor la Secţia specială

Magistraţii îi cer Ursulei von der Leyen să reconsidere punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a UE

În acest sens, cele patru asociaţii de magistraţi, respectiv Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) i-au trimis o scrisoare deschisă şefie CE, în car reclamă faptul că „poziţia Comisiei Europene este bazată pe grave erori fundamentale şi justificată pe pseudo argumente ce au făcut parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire la înfiinţarea SIIJ“.

În solicitarea trimisă Ursulei von der Leyen, cele patru asociaţii profesionale arată că „poziţia Comisiei Europene: face referire la o stare de fapt care nu corespunde realităţii; desconsideră prevederile Constituţiei şi deciziile Curţii Constituţionale ale României care au restaurat separaţia puterilor în state, au condamnat încălcarea independenţei justiţiei şi au aparat drepturi şi libertăţi fundamentale; invocă greşit norme de drept din legislaţia română; foloseşte că argumente afirmaţii care s-au dovedit a fi fakenews şi parte dintr-o campanie de dezinformare cu privire în special la SIIJ; ignoră concluziile Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/2510/DIJ/1365/DIP/2018 privind “respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecatoreşti în cauzele de competenţă Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea”, raport aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 225 din dată de 15.10.2019, ce a scos la iveală faptul că DNA avea ţinute deschise mii de dosare cu magistraţi, unele pe perioade de timp de ani de zile; ignoră ostentativ gravele presiuni puse pe judecători prin modul în care au fost anterior anchetate dosarele cu magistraţi, inclusiv prin anchete ce priveau exclusiv hotărârile pronunţate de judecători.”

Conform sursei citate, Comisia Europeană ignoră statuarile Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni din Avizul 21/2018 privind prevenirea corupţiei în rândul judecătorilor, asupra a două chestiuni esenţiale: a) este perfect în acord cu principiile europene că în anumite cazuri să fie înfiinţate structuri specializate pentru anchetarea judecătorilor şi procurorilor: “50. […] În funcţie de istoria, tradiţiile şi structura administrativă a unui anumit stat, precum şi de dimensiunea reală a corupţiei în interiorul sistemului, poate fi necesară înfiinţarea unor organisme de investigare specializate şi a unor procurori specializaţi care să lupte împotriva corupţiei în rândul judecătorilor.“ şi b) Este complet contrară principiilor europene interferenţă serviciilor de informaţii în justiţie, “27. […] sub nicio formă lupta împotriva corupţiei în rândul judecătorilor nu ar trebui să conducă la interferenţă unui serviciu secret în justiţie.“

“În concluzie, opinia exprimată de Comisie în sensul că «dispoziţiile naţionale din cauza contravin cerinţelor dreptului Uniunii cu privire la principiul protecţiei jurisdicţionale efective» este bazată în mod vădit pe erori grosiere inacceptabile, motiv pentru care solicităm revenirea asupra acesteia şi efectuarea unei noi analize bazată pe fapte şi date reale, nu dezinformări şi aprecieri subiective“, arată cele patru asociaţii în scrisoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici