- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Magistraţii Tribunalului Bucureşti suspendă, de luni, majoritatea activităţilor judiciare
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a anunţat, vineri, că magistraţii instanţei suspendă de luni toate activităţile, în afară de judecarea cauzelor cu măsuri preventive şi a celor referitoare la plasamentul minorilor, iar judecătorii vor refuza desemnarea în birourile electorale.
Tribunalul Bucureşti (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Potrivit vicepreşedintelui instanţei, Adunarea Generală a judecătorilor, întrunită joi, a constatat un dezechilibru vizibil în modul de salarizare propus de legea unică şi o încălcare a articolului 1 din Constituţie, care prevede că cele trei puteri în stat sunt egale.
Astfel, din 31 august, activitatea Tribunalului Bucureşti va fi schimbată radical, prin faptul că se vor judeca numai cauzele penale referitoare la măsuri preventive şi cauzele civile legate de plasamentul minorilor, a mai spus judecătoarea Laura Andrei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Toate celelalte cauze şi cereri vor primi termene de judecată într-o perioadă mai îndelungată de timp.
Totodată, Laura Andrei a precizat că angajaţii Biroului Apostile vor primi şi înregistra, în continuare, cereri, indicând solicitanţilor cum trebuie să procedeze în situaţia actuală. La Oficiul Registrului Comerţului activitatea rămâne neschimbată, cu o singură şedinţă pe lună.
În acelaşi timp, judecătorii Tribunalului vor refuza categoric desemnarea în birourile electorale şi vor semna o cerere în acest sens.
Personalul auxiliar şi membrii sindicatelor vor întrerupe, de asemenea, din 1 septembrie, orice contact cu publicul.
Laura Andrei a mai spus că, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), asociaţiile de judecători şi Guvern, magistraţii vor analiza şi alte forme de protest faţă de adoptarea legii unice de salarizare.
"Protestele acestea se fac cu respectarea legii. Amânările vor fi pronunţate în şedinţe publice, iar magistraţii vor prezenta motivul lor. În absenţa unei justiţii independente nu putem vorbi, oricum, de interesul justiţiabilului. Accesul la justiţie nu va fi îngrădit, cererile se vor putea trimite prin poştă sau în format electronic şi vor fi procesate, dar soluţionate pe o perioadă mai îndelungată de timp", a explicat Laura Andrei.
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti a precizat că speră şi la sprijinul altor instanţe, precum Curtea de Apel Bucureşti (CAB), acestea putând decide pentru o formă similară de protest.
Andrei a subliniat că legea unică de salarizare reprezintă o lezare directă a independenţei judecătorilor şi nu încurajează rămânerea în sistem. Ea a precizat că, în afară de CSM, care la rândul lui nu a fost primit la discuţii pe tema legii, nimeni nu a cerut magistraţilor un punct de vedere.
În cadrul Adunării Generale a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, care are loc vineri, managerul economic al instanţei a prezentat o expertiză potrivit căreia salariile judecătorilor vor scădea cu până la 60 la sută conform proiectului legii unice de salarizare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO