Magistratul desemnat să judece dosarul Ioanei Maria Vlas de la Sibiu s-a declarat incompatibil
Magistratul desemnat să judece dosarul păgubiţilor FNI din Sibiu, în care a fost deferită justiţiei şi Ioana Maria Vlas, s-a declarat, miercuri, incompatibil, judecarea fiind amânată până în 22 iunie, termen până la care sunt aşteptaţi să se constituie parte civilă toţi păgubiţii care nu au făcut-o.
Dosarul în care Ioana Maria Vlas şi alte persoane au fost trimise în judecată pentru păgubirea investitorilor FNI din judeţul Sibiu a avut, miercuri, un nou termen de judecată la Tribunalul Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După începerea şedinţei, magistratul desemnat să judece acest dosar s-a declarat incompatibil şi s-a abţinut de la a judeca, iar cauza a fost amânată.
"Dosarul cunoscut opiniei publice sub numele «Dosarul FNI» a fost supus repartizării aleatorii în sistem informatic, ca urmare a admiterii cererii de abţinere a judecătorului învestit cu soluţionarea cauzei, şi a primit în acest mod termen de judecată în 22 iunie", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, judecătorul Carmen Giorgică, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu.
Motivul pentru care judecătorul s-a abţinut nu a fost făcut public, dar, potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, una dintre situaţiile care generează incompatibilitatea judecătorului este dacă are rude sau afini implicaţi în proces.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, până în 22 iunie, toţi păgubiţii FNI care nu s-au constituit parte civilă o pot face, la sediul instituţiei.
La termenul de miercuri, Ioana Maria Vlas nu a fost prezentă în sala de judecată.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu în 22 martie, instanţa fiind sesizată prin rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia.
Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a fost trimisă în judecată, în martie 2011, alături de alte opt persoane, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru păgubirea a peste 5.300 de foşti investitori la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Alături de aceasta, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Alba i-au deferit justiţiei şi pe Marian Petrescu, preşedinte-director general al SOV Invest, şi Mihaela Sima, director economic al societăţii.
Cei trei, în cazul cărora procurorii notează că au antecedente penale, sunt acuzaţi de înşelăciune în formă continuată la adresa a 5.363 de părţi vătămate.
Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată în acest dosar Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, Gavril Bătrân, membru al Consiliului de Administraţie al societăţii, Ioan Diţă, membru al CA al SOV Invest, Gheorghe Negură, membru al Consiliului de Încredere, organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SOV Invest, Mircea Ianculescu, Muscel Ionescu, Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere, toţi cu antecedente penale, acuzaţi de complicitate la înşelăciune în formă continuată, faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate, investitori FNI.
Faptele pentru care cele nouă persoane au fost cercetate şi trimise în judecată în acest nou dosar au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul în municipiul Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate, arătau procurorii DNA.
Potrivit procurorilor, faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane au fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii.
DNA arăta că aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul Tribunalului Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la 6 martie 2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.
Potrivit DNA, în calitatea sa de preşedinte-director general la SC SOV Invest SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Ioana Maria Vlas, în perioada august 1998 - decembrie 1999, ar fi indus şi menţinut în eroare investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a FNI.
Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor FNI.
La rândul său, notau anchetatorii, în perioada 1996 - iunie 1998, în calitate de preşedinte-director general al SOV Invest, Marian Petrescu a raportat, atât la CNVM cât şi investitorilor FNI, date false, respectiv structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora, precum şi nivelul lichidităţilor, "contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară reală a FNI".
Rapoartele fictive către CNVM au fost întocmite în perioada 1997 - ianuarie 2000 de către Mihaela Sima, în calitatea sa de director economic al SOV Invest, mai scriau anchetatorii, care arătau că rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul lui Marius Andrei, care, în calitate de cenzor extern independent al SOV Invest, atestat de CNVM, a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia FNI.
La rândul său, Gavril Bătrân, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, în perioada decembrie 1997 - 25 mai 2000, şi de preşedinte-director general al SOV Invest, în perioada decembrie 1999 - ianuarie 2000, a semnat raportări către CNVM cu date nereale.
De asemenea, mai arătau anchetatorii, în perioada 16 decembrie 1997 - 25 mai 2002, Ioan Diţă, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, a raportat la CNVM date nereale privind activitatea societăţii.
În calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere - organism de reprezentare al FNI în raporturile cu societatea SOV Invest, inculpaţii Gheorghe Negură, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu şi Mircea Costescu au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor FNI prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către CNVM.
În perioada 1995 - 24 mai 2000 a fost cauzat celor 5.363 de investitori FNI, părţi vătămate în acest dosar, un prejudiciu total de 58.584.244.693 de lei, arată procurorii. Aceştia precizează că s-au pus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Marius Andrei, Mihaela Sima, Mircea Costescu, Ioan Diţă, Marian Petrescu şi Gavril Bătrân.
Procurorii considerau că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare, constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv.
Dosarul este judecat la Tribunalul Sibiu.
Ioana Maria Vlas a fost eliberată, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Târgşor, după ce i-a fost admisă cerere de liberare condiţionată.
Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru fraudă.
În 20 aprilie 2010, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie.
În urma admiterii acestei cereri, s-a stabilit ca Ioana Maria Vlas să execute zece ani de detenţie, din care s-au scăzut perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.
La momentul eliberării, Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO