Magnatul Eyal Ofer: Cathedral Plaza este într-un blocaj total. Decizia instanţei este nedreaptă

Proiectul imobiliar Cathedral Plaza este într-un blocaj total în urma "nedreptei" decizii a Curţii de Apel Suceava, a anunţat, joi, magnatul Eyal Ofer, co-preşedinte al companiei care a dezvoltat proiectul, care, în prezent, caută soluţiile juridice pentru intrarea în legalitate.

Urmărește
893 afișări
Imaginea articolului Magnatul Eyal Ofer: Cathedral Plaza este într-un blocaj total. Decizia instanţei este nedreaptă

Magnatul Eyal Ofer: Cathedral Plaza este într-un blocaj total, decizia instanţei este nedreaptă (Imagine: Rayvan Chirita/Mediafax Foto)

Eyal Ofer, deţinător al mai multor companii de renume din întreaga lume şi titular al unor investiţii de aproape un miliard de euro în România, a criticat dur, joi, într-o conferinţă de presă, decizia Curţii de Apel Suceava în urma căreia proiectul este, din punctul său de vedere, "într-un blocaj total".

Atât Eyal Ofer, cât şi reprezentanţii filialei sale din România au anunţat din nou că, recent, construcţia ridicată în apropierea Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti a fost deja intabulată, prezentând, cu ocazia conferinţei de presă, şi încheierea de dosar care atestă această situaţie juridică, datând din 10 iunie 2011. Oficialii companiei şi-au nuanţat şi declaraţiile anterioare referitoare la vânzarea construcţiei, anunţând că, de fapt, au încheiat un precontract de vânzare-cumpărare în baza căruia ar urma să primească pentru clădire suma de 70 de milioane de euro.

Precontractul prevede însă o serie de obligaţii pe care dezvoltatorul trebuie să le ducă la îndeplinire până la sfârşitul acestui an, moment în care tranzacţia ar urma să fie perfectată. Obligaţiile investitorului sunt finalizarea lucrărilor, darea în folosinţă a clădirii şi închirierea unei cote din spaţiul de birouri totalizând puţin peste 12.000 de metri pătraţi, toate până în decembrie 2011. Reprezentanţii companiei spun însă că sunt în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile, din cauza neîncrederii potenţialilor chiriaşi, care, potrivit lui Ofer, după decizia judecătorească definitivă a Curţii de Apel Suceava, "refuză să vină".

"Gradul de ocupare în Cathedral Plaza este zero în acest moment", a spus Ofer. El a fost completat însă de Daiana Voicu, managerul filialei din România a companiei lui Ofer, care a spus că, în prezent, pentru închirierea a circa 30 la sută din spaţiul de birouri disponibil "se poartă negocieri".

"Nu vin chiriaşii. Oamenii vor siguranţă, iar în acest moment există un uriaş semn de întrebare legat de valabilitatea autorizaţiei de construcţie", au spus reprezentanţii Millennium Building Development, subsidiara românească a Miller Global, companie specializată în investiţii imobiliare pe plan internaţional condusă de Ofer.

Avocaţii care au reprezentat în litigii compania lui Ofer s-au declarat şi ei dezamăgiţi de hotărârea instanţei de la Suceava, pe care o consideră "o gravă eroare" pe motiv că reclamă nerespectarea normelor Uniunii Europene într-o situaţie petrecută anterior aderării României la spaţiul comunitar.

"Cum este posibil să anulezi o autorizaţie de construcţie emisă în 2006 pentru că nu respectă nişte norme pe care România şi le-a asumat în 2007, odată cu intrarea ei în Uniunea Europeană? Avem hotărâri nenumărate ale CEDO, care stipulează clar că un caz petrecut anterior aderării unui stat la Uniunea Europeană nu poate fi judecat prin prisma regulamentelor UE, cu alte cuvinte că legea nu poate fi aplicată retroactiv", au spus avocaţii companiei conduse de Ofer.

La rândul său, magnatul s-a declarat contrariat de situaţie în ansamblul ei, precizând în mai multe rânduri că nu poate fi sancţionat un investitor pe motiv că o autoritate a statului şi nu alta i-a dat o autorizaţie valabilă în baza căreia a construit ceva.

"Nu ştiam că trebuie să luăm autorizaţia de la Vatican, pentru că, dacă am fi ştiut, am fi mers acolo şi am fi cerut-o. Noi am cerut autorizaţie de la instituţia abilitată în acel moment să ne-o elibereze şi nu înţelegem de ce ne aflăm astăzi în acest blocaj", a spus Ofer, cu referire la principalul oponent al proiectului Cathedral Plaza, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti.

Omul de afaceri a criticat "abordarea" instituţiilor din România faţă de investitorii străini, întrebându-se de ce acestora li se pun piedici atunci când încearcă să construiască "ceva care aduce beneficii comunităţii", anunţând că, odată cu intabularea, a plătit autorităţilor locale şi "taxa de real-estate" pentru Cathedral Plaza pentru anul 2011, în valoare de jumătate de milion de euro.

"Numeri clădirile noi din Bucureşti pe degetele de la o mână. De ce să vrei să dărâmi o clădire ca asta? Din răzbunare?", s-a întrebat magnatul Eyal Ofer.

Potrivit reprezentanţilor companiei, construcţia are toate avizele necesare funcţionării, acestea fiind obţinute înainte de intabularea clădirii, decisă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, Sector 1 în 10 iunie 2011, la doar o zi după depunerea actelor şi constituirea dosarului. Reprezentanţii companiei nu au putut totuşi pune la dispoziţia jurnaliştilor procesul verbal de recepţie a edificiului, anunţând că vor remite o copie a acestuia, ulterior conferinţei de presă de joi. Documentul nu a fost trimis până la momentul transmiterii acestei ştiri.

Intabularea definitivă a dreptului de proprietate asupra imobiluilui a fost un subiect aprig dezbătut la conferinţa de presă, jurnaliştii întrebând în repetate rânduri cum a fost posibilă emiterea încheierii cu menţiunea că "nu există piedici la înscriere" în condiţiile în care la acel moment existau mai multe litigii încă nesoluţionate definitiv.

"Dacă cineva te dă în judecată nu înseamnă că ai şi făcut ceva rău", a spus Eyal Ofer, care a fost completat de avocaţii firmei, aceştia spunând că "simplul litigiu nesoluţionat nu înseamnă că un imobil nu poate fi intabulat".

Omul de afaceri a evitat, diplomat, să le răspundă jurnaliştilor atunci când, în mai multe rânduri, a fost întrebat dacă în anii în care a avut litigii cu diferite entităţi româneşti i s-a cerut să dea mită, precizând doar că nu este adeptul acestui gen de relaţii de business.

"Vrem să clarificăm ce se va întâmpla după decizia de la Suceava. Până acum pot să spun că am multe semne de întrebare în legătură cu decizia de a investi în România. Nu numai eu, ci şi alţi investitori străini care urmăresc atent evoluţia situaţiei în care ne aflăm cu acest proiect", a mai spus Ofer.

Reprezentanţii companiei au declarat că una dintre variantele luate în calcul pentru continuarea proiectului şi atingerea obiectivelor necesare pentru a vinde Cathedral Plaza este "intrarea în legalitate", situaţie de altfel prevăzută de legea română. Acest lucru echivalează cu o autorizare post-construcţie a clădirii, de data aceasta din partea Primăriei Capitalei şi nu din partea autorităţii de sector, conform deciziei judecătorilor care au anulat actul în baza căruia proiectul a fost pornit.

Ofer a precizat că, în urmă cu mai multe luni, a avut o discuţie cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. "Am primit încurajări de la acesta", a spus Ofer. Întrebat cum îşi explică totuşi faptul că Primăria Municipiului Bucureşti îi este adversar în mai multe cauze aflate pe rolul instanţelor româneşti pe tema Cathedral Plaza, magnatul a răspuns: "Asta-i politica!".

În opinia lui Ofer, primarul Oprescu este, în prezent, personajul-cheie în rezolvarea litigiului privind Cathedral Plaza.

În ciuda problemelor cu care se confruntă în proiectul Cathedral Plaza, Ofer a spus că nu ia în calcul retragerea investiţiilor din România. "Mă gândesc însă în ce mod să le continui", a spus magnatul, adăugând că speră într-o rezolvare favorabilă a blocajului.

Întrebat dacă intenţionează să dea totuşi un răspuns public la întrebarea privind eventualele cereri de mită în cazul în care va pierde, într-un fel sau altul, în chestiunea Cathedral Plaza, Ofer a zâmbit şi i-a invitat pe jurnaliştii prezenţi la conferinţă la o cafea, precizând pentru a doua oară că mita nu se regăseşte între practicile lui de afaceri.

La finalul conferinţei, întrebat dacă în timpul şederii sale la Bucureşti va avea vreo întâlnire cu reprezentanţii Primăriei Capitalei în tentativa de a debloca situaţia Cathedral Plaza, Ofer a răspuns că părăseşte România mâine, dar că se gândeşte să încerce o întrevedere cu primarul în acest răstimp.

Primarul Sorin Oprescu a fost indicat ca personaj-cheie în soluţionarea problemei Cathedral Plaza şi de principalii adversari ai dezvoltatorului, ARCB, care însă aşteaptă de la edil o atitudine opusă autorizării post-construcţie: o intervenţie în forţă pentru "demontarea" construcţiei, pe care o consideră "ridicată în ilegalitate şi sfidare".

Blocajul privind Cathedral Plaza, care practic împiedică investitorul să termine lucrările de finisare şi să închirieze spaţiul de birouri de mai mult de 12.000 de metri pătraţi, a apărut luni, când Curtea de Apel Suceava a respins contestaţia în anulare formulată de companie în procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, astfel rămânând valabilă decizia prin care lucrările de construcţie la clădire au fost sistate. Curtea de Apel Suceava a menţinut, practic, decizia Tribunalului Dâmboviţa, care sistase construcţia Cathedral Plaza pe motiv că "lipseau autorizaţiile legale".

Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost contestată iniţial la Curtea de Apel din Ploieşti, care a hotărât în favoarea dezvoltatorului, însă apoi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi Primăria Capitalei au formulat o cerere de revizuire, care a fost admisă de Curtea de Apel Suceava, a cărei hotărâre a rămas definitivă.

"Nu am luat încă o hotărâre referitor la ce este de făcut în continuare, nu am apucat să discut cu oamenii mei. Vom vedea", a conchis Eyal Ofer, precizând, în finalul conferinţei de presă de joi, că îşi reproşează faptul că a fost prea optimist în legătură cu gradul de schimbare a societăţii româneşti în ultimii ani.

Eyal Ofer este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din lume, fiind specializat în investiţii imobiliare, transporturi maritime şi în sectoarele aferente shipping-ului. Eyal Ofer este director al Royal Caribbean International şi Celebrity Cruises Holding, companii care valorează mai multe miliarde de dolari. În prezent Ofer "îşi construieşte vapoarele în România", făcând recent o comandă de 400 de milioane de euro şantierului naval din Mangalia. Potrivit unei estimări proprii, afacerile lui Ofer în România se ridică la o valoare de 900 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici