- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.01.2013, 15:41)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAI interzice legiştilor să mai refuze eliberarea expertizelor medico-legale neplătite
MAI a publicat un proiect de ordonanţă prin care interzice instituţiilor de medicină legală să refuze eliberarea actelor medico-legale dacă organele judiciare nu plătesc în avans, iniţiativa legislativă fiind făcută după scandalul generat de cazul ucigaşului Nicolae Vlad.
Urmărește
410 afișări
MAI interzice legiştilor să mai refuze eliberarea expertizelor medico-legale neplătite (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică, marţi, un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea legii ce reglementează activitatea şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală.
Potrivit proiectului de act normativ, devine "interzis instituţiilor de medicină legală să refuze eliberarea actului medico-legal condiţionat de achitarea valorii prestaţiilor medico-legale".
Demersul reprezentanţilor MAI vine la cererea expresă a Ministerului Public, după scandalul declanşat de moartea japonezei Yurika Masuno, ucise de Nicolae Vlad, individ care până atunci comisese alte două crime şi violase mai multe femei în vârstă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Pe lângă lipsa de interes a poliţiştilor şi procurorilor, criminalul şi violatorul în serie rămăsese în libertate şi din cauza faptului că Institutul Naţional de Medicină Legală nu pusese la dispoziţia anchetatorilor rezultatul unor expertize, deoarece, din lipsă de fonduri, acestea nu fuseseră achitate.
În acest context, anul trecut, la 7 septembrie, procurorul general a solicitat Ministerului de Interne să facă demersuri pentru modificarea legii în aşa fel încât să elimine condiţionarea efectuării expertizelor de plata acestora.
Tot atunci, Ministerul Public s-a adresat şi conducerii Institutului de Medicină Legală, susţinând că expertizele trebuie efectuate chiar dacă nu sunt plătite în avans, pentru a putea fi ridicate imediat şi fără a se mai pierde timp în anchetarea cazurilor de omor, viol şi tâlhărie.
Proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne presupune şi faptul că banii datoraţi instituţiilor de medicină legală să fie asimilaţi drept cheltuieli de judecată şi să fie achitaţi de partea care pierde procesul, adică fie din banii acuzatului, fie pe cheltuiala statului, dacă inculpatul este găsit nevinovat.
În cazul în care persoana acuzată pierde şi achită contravaloarea expertizelor medico-legale, aceşti bani urmează să se întoarcă în bugetul instituţiei care a plătit iniţial expertiza.
Un alt element de noutate constă în faptul că expertizele medico-legale vor putea fi achitate şi de către părţile implicate în dosar, fie ele victime sau acuzaţi.
În plus, Ministerul Afacerilor Interne menţionează în proiect că "în costul serviciilor prestate din dispoziţia organelor de urmărire penală sau a instanţelor judecătoreşti sunt incluse doar tarifele pentru activităţile ce constituie operaţii de efectuare a constatărilor sau expertizelor, precum şi altor lucrări medico-legale solicitate".
Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au explicat, pentru MEDIAFAX, că această prevedere urmăreşte să elimine alte costuri percepute de instituţiile medico-legale, ca de exemplu "taxa de frigider", în cazul infracţiunilor de omor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe