Mai mult de 4 din 10 mame sub 15 ani din UE sunt din România. Topul judeţelor cu cele mai multe mame minore

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat.

Urmărește
2551 afișări
Imaginea articolului Mai mult de 4 din 10 mame sub 15 ani din UE sunt din România. Topul judeţelor cu cele mai multe mame minore

Mai mult de 4 din 10 mame sub 15 ani din UE sunt din România. Topul judeţelor cu cele mai multe mame minore

Organizaţia Salvaţi Copiii România arată că, în cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene).

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, pe primele locuri se situează Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) şi Dolj (52). Acestea sunt urmate de Braşov (40), Argeş (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanţa (24), Satu Mare (23) şi Dâmboviţa (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

La polul opus se găsesc judeţele: Gorj (4 mame cu vârsta sub 15 ani), Mehedinţi, Tulcea şi Brăila (6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare), Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud (câte 7 fete care au devenit
mame înainte de 15 ani, în 2020).

Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii şi nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii, potrivit Salvaţia Copiii România.

Datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.

Pentru a contribui la reducerea mortalităţii infantile din judeţul Constanţa, Organizaţia Salvaţi Copiii derulează programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţ.

Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică.

„Accesul la servicii medicale şi la educaţie pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o ţară a disparităţilor sociale, iar populaţia vulnerabilă, în special copiii şi femeile gravide, se confruntă cu situaţii de marginalizare. De aceea Salvaţi Copiii România merge în comunităţi şi asigură asistenţă medicală gravidelor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Specialiştii locali ai Organizaţiei Salvaţi Copiii alături de medici voluntari din cadrul Asociaţiei Caravana cu Medici au ajuns în oraşul Negru-Vodă în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul Penny.

În zilele de 7 şi 8 mai, în spaţiile puse la dispoziţie de Primăria din Negru-Vodă, fetele şi femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului. În total, 700 de fete şi femei vulnerabile din judeţul Constanţa beneficiază de servicii socio-medicale şi educaţie medicală în cadrul programului Salvaţi Copiii destinat fetelor şi femeilor vulnerabile în zonele rurale.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 64 de comunităţi rurale defavorizate, din 16 judeţe, cu 74.880 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici