Substanţele periculoase, precum PFAS, ftalaţii, parabenii şi aminele aromatice, se găsesc în ambalajele alimentelor, în produsele de îngrijire personală şi în plasticul de unică folosinţă. Practic, suntem expuşi la ele aproape permanent, relatează The Guardian.
„Ştim acum că avem un set de substanţe chimice foarte îngrijorătoare pentru sân şi le putem controla mai bine prin reglementări”, spune Ruthann Rudel de la Silent Spring Institute, coautoare a studiului.
Din cele peste 16.000 de substanţe chimice din plastic, cercetătorii au identificat 414 care sunt legate direct de cancerul de sân. Aceste substanţe fie provoacă tumori mamare la animale, fie afectează hormonii, fie modifică ADN-ul, fie combină toate aceste efecte.
Studiul subliniază că femeile au un risc dublu faţă de bărbaţi să primească un diagnostic de cancer înainte de 50 de ani, iar expunerea la substanţele din plastic ar putea fi o cauză importantă.
Experţii recomandă evitarea plasticului din bucătărie şi ambalajele alimentare din plastic.
„Nu trebuie să ştiţi fiecare substanţă chimică în parte. E suficient să folosiţi mai puţin plastic şi va fi bine atât pentru sănătatea voastră, cât şi pentru planetă”, explică Rudel.
Deşi pericolele sunt cunoscute, plasticul rămâne prea puţin reglementat, în mare parte din cauza lobby-ului industriei petrochimice.
Totuşi, există exemple pozitive: în California, după ce ftalaţii au fost incluşi pe lista substanţelor toxice interzise, nivelul lor în sângele locuitorilor a scăzut semnificativ.