Mai mult de jumătate din sursele de apă folosite de vasluieni sunt nepotabile - raport DSP Vaslui
Mai mult de jumătate din sursele de apă din judeţul Vaslui folosite de populaţie sunt nepotabile, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, din cauza depăşirii atât a parametrilor chimici, cât şi a celor bacteriologici, fiind vorba mai ales de fântâni şi puţuri din mediul rural.
Potrivit analizelor de laborator făcute de DSP Vaslui în primele patru luni din acest an, din cele 108 probe prelevate din diverse surse de apă din judeţ 61 au ieşit necorespunzătoare, fiind depăşiţi indicatorii chimici de potabilitate sau cei bacteriologici, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La mai bine de jumătate din aceste surse declarate nepotabile, apa are un nivel ridicat de nitriţi şi nitraţi, în toate cazurile fiind vorba de fântâni sau izvoare din mediul rural.
"Evident, consumul unei astfel de apă prezintă riscuri pentru populaţie, de la producerea de boli infecţioase digestive, dacă apa este contaminată microbiologic, până la îmbolnăvirea sugarilor de până la un an, dacă apa are un nivel ridicat de nitraţi şi nitriţi. De aceea, autorităţile locale au obligaţia de a interveni şi de a atenţiona populaţia, prin plăcuţe montate pe acele puţuri sau fântâni, că apa nu este potabilă, deci nu este destinată consumului uman", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX medicul-şef al DSP Vaslui, Luminiţa Costache.
Tot în urma analizelor de laborator, DSP Vaslui a constatat că există şi şase sisteme centralizate de distribuţie a apei, din cele 73 verificate în mediul rural, care au indicatorii chimici şi bacteriologici depăşiţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO