Experienţe de violenţă şi hărţuire la locul de muncă. Un prim studiu la nivel mondial oferă o imagine a amplorii problemei şi a diferitelor sale forme. De asemenea, acesta analizează factorii care pot împiedica oamenii să vorbească despre experienţele lor, inclusiv ruşinea, blamarea, sau lipsa de încredere în instituţii, sau pentru că astfel de comportamente inacceptabile sunt considerate „normale”.
Violenţa şi hărţuirea la locul de muncă sunt dificil de măsurat şi uneori dificil de raportat. Studiul a constatat că numai jumătate din victimele din întreaga lume au vorbit despre experienţele cu cineva şi, adesea, numai după ce au suferit mai multe forme de violenţă şi hărţuire. Cele mai frecvente motive pentru a nu vorbi despre experienţele de abuz au fost „pierderea de timp„ şi „teama pentru reputaţia lor”. Femeile au fost mai predispuse să îşi împărtăşească experienţele decât bărbaţii (60,7% faţă de 50,1%) şi asta pentru că bărbaţii victime tind să fie luaţi în râs.
Bărbaţii, victime ale violenţei şi hărţuirii fizice. Femeile, ale violenţei şi hărţuirii sexuale
La nivel global, 17,9% din bărbaţii şi femeile din piaţa muncii au declarat că s-au confruntat cu violenţă şi hărţuire psihologică în viaţa profesională, iar 8,5% au fost victime ale violenţei şi hărţuirii fizice, numărul bărbaţilor fiind mai mare decât al femeilor. Apoi, 6,3% au declarat că s-au confruntat cu violenţă şi hărţuire sexuală, femeile fiind deosebit de expuse.
Pe cine afectează cel mai mult hărţuirea şi violenţa la locul de muncă
Printre grupurile cele mai susceptibile de a fi afectate de diferite tipuri de violenţă şi hărţuire se numără tinerii, lucrătorii migranţi, precum şi femeile şi bărbaţii salariaţi. Femeile tinere au fost de două ori mai susceptibile decât bărbaţii tineri să se fi confruntat cu violenţă şi hărţuire sexuală, iar femeile migrante au fost aproape de două ori mai susceptibile decât femeile nemigrante să raporteze violenţă şi hărţuire sexuală.
Mai mult de trei din cinci victime au declarat că s-au confruntat de mai multe ori cu violenţa şi hărţuirea la locul de muncă, iar pentru majoritatea, cel mai recent incident a avut loc în ultimii cinci ani.
„Este dureros să aflăm că oamenii se confruntă cu violenţa şi hărţuirea nu doar o dată, ci de mai multe ori în viaţa lor profesională”, a declarat Manuela Tomei, director general adjunct al OIM pentru guvernanţă, drepturi şi dialog. „Violenţa şi hărţuirea psihologică sunt cele mai răspândite în toate ţările, iar femeile sunt expuse în special la violenţă şi hărţuire sexuală. Raportul ne vorbeşte despre enormitatea sarcinii care ne aşteaptă pentru a pune capăt violenţei şi hărţuirii în lumea muncii. Sper că va accelera acţiunile pe teren şi în direcţia ratificării şi punerii în aplicare a Convenţiei 190 a OIM.”
Convenţia şi Recomandarea (nr. 190) şi Recomandarea (nr. 206) privind violenţa şi hărţuirea, 2019 ale OIM sunt primele standarde internaţionale de muncă care oferă un cadru comun pentru prevenirea, remedierea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii, inclusiv a violenţei şi hărţuirii bazate pe gen. Convenţia include recunoaşterea specifică, pentru prima dată în dreptul internaţional, a dreptului oricărei persoane la o lume a muncii lipsită de violenţă şi hărţuire şi stabileşte obligaţia de a respecta, de a promova şi de a realiza acest drept.
„Culegerea de date clare cu privire la această problemă extrem de sensibilă reprezintă o provocare, dar este esenţială. Pentru prima dată, acest raport ridică vălul asupra acestei probleme omniprezente care afectează mai mult de unul din cinci angajaţi la nivel global”, a declarat Andrew Rzepa, Partener, Gallup. „Pentru prea mult timp, companiile şi organizaţiile nu au fost conştiente sau nu au vrut să abordeze violenţa şi hărţuirea la locul de muncă. Acest set de date oferă o bază de referinţă pe care o putem folosi cu toţii pentru a urmări progresele atât de necesare în ceea ce priveşte această problemă vitală de siguranţă”.
„Pentru a face faţă unor provocări globale în materie de siguranţă atât de dificile şi de adânc înrădăcinate precum violenţa şi hărţuirea la locul de muncă, este esenţial să dispunem de date clare pentru a înţelege amploarea problemei şi pentru a-i identifica pe cei mai expuşi la risc”, a declarat Sarah Cumbers, Director of Evidence and Insight la Lloyd's Register Foundation.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.