Mai multe burse pentru studenţii europeni
Un număr mai mare de burse pentru studenţii europeni şi programe comune de doctorat sunt propuse de eurodeputaţi, în a II-a etapă a programului Erasmus Mundus, pe perioada 2009 - 2013, parlamentarii cerând statelor membre să simplifice procedurile de obţinere a vizei pentru studenţii participanţi.
Mai multe burse pentru studenţii europeni (Imagine: Mediafax Foto)
În plus, studenţii selecţionaţi trebuie să fie informaţi în legătură cu destinaţia unde îşi vor face studiile într-un timp rezonabil pentru a avea timp să obţină viză, iar informaţiile legate de viză trebuie să fie uşor accesibile.
Deputaţii europeni vor să îmbunătăţească Programul Erasmus Mundus II privind cooperarea universitară şi mobilitatea studenţească pentru perioada 2009-2013, care are la dispoziţie un buget de aproximativ 950 de milioane de euro, adică de trei ori mai mare decât bugetul pentru 2004-2008, care a fost de 296 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Faţă de perioada anterioară, cea de-a doua fază a programului include şi programe comune de doctorat, un număr mai mare de burse pentru studenţii europeni, precum şi o cooperare mai intensă cu universităţi din ţări terţe.
Potrivit deputaţilor din Comisia pentru cultură şi educaţie, trebuie create măsurile şi condiţiile necesare pentru ca studenţii, doctoranzii, cercetătorii postdoctoranzi şi cadrele didactice universitare din ţările terţe cel mai puţin dezvoltate să se poată întoarce în ţara lor de origine la încheierea sejurului, pentru a se evita astfel migraţia valorilor.
Deputaţii europeni vor ca în noul program Erasmus să fie promovată predarea şi învăţarea a cel puţin două limbi străine, aceasta având o importanţă deosebită în relaţia cu ţările terţe, precum şi pentru studenţii europeni care se deplasează în aceste ţări.
Totodată, deputaţii europeni doresc să faciliteze accesul la programe în conformitate cu principiul tratamentului egal şi al non-discriminării şi să asigure o participare echilibrată în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi statele de origine.
Obiectivul programului este de a promova Uniunea Europeană drept centru de excelenţă universitară, de a atrage studenţi şi cadre universitare prin crearea unor programe universitare comune şi a unor schimburi universitare cu instituţii de învăţământ din ţări terţe.
Potrivit raportoarei Marielle De Sarnez (ALDE, Franţa), învăţământul superior european trebuie să fie competitiv şi să atragă studenţi şi profesori de la universităţi străine, obiectivul principal nefiind acela de a organiza migraţia valorilor ("brain drain"), ci "de a oferi o educaţie de înaltă calitate generaţiilor viitoare din statele emergente". "Erasmus Mundus este un program bun, având în vedere perioada dificilă prin care trecem deoarece oferă o imagine pozitivă a Europei în lume", a declarat raportoarea în cadrul dezbaterii parlamentare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO