Video Mai multe cartiere din Paşcani şi Roman şi câteva localităţi de pe malul Siretului, evacuate

Mai multe cartiere din Paşcani şi Roman şi câteva localităţi de pe malul Siretului vor fi evacuate, duminică, după ce reprezentanţii autorităţilor au decis în acest sens într-o şedinţă desfăşurată la Paşcani, la care a participat şi ministrul Mediului, Attila Korodi.

Urmărește
392 afișări

"Am decis ca mai multe localităţi din apropierea Siretului, între Paşcani şi Roman, să fie evacuate, pentru că nu ştim cât vor ţine digurile. Este vorba de vreo cinci-şase localităţi, dar şi de cartiere din Paşcani şi Roman", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Attila Korodi.

El a mai precizat că, în aceeaşi şedinţă, s-a decis supraînălţarea unor diguri, cele mai importante fiind unul care apără un cartier din Paşcani şi unul din zona Răchiteni.

Forţele de ordine din judeţul Iaşi au început, duminică, evacuarea a mii de persoane din zona Lunca Paşcani - un cartier mărginaş al municipiului Paşcani - unde, în cursul după-amiezii, pe râul Siret, este aşteptată o puternică viitură. La dispoziţia oamenilor, au fost puse autobuze care îi transportă în zone sigure.

Hidrologii au anunţat că debitul Siretului ar putea depăşi, după ora 16.00, 2.000 de metri cubi pe secundă, în dreptul municipiului Paşcani (suburbia Lunca).

"Fac apel la cetăţenii din Paşcani să înţeleagă gravitatea situaţiei, să colaboreze cu autorităţile şi să evacueze zona, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. Avem în vedere mai întâi copiii, bătrânii şi femeile. Dacă nu vom găsi înţelegerea necesară, va interveni armata pentru evacuarea cetăţenilor. Cred că va fi necesară evacuarea întregii zone a suburbiei Lunca, deoarece apele ar putea ajunge chiar până în spatele societăţii Kosarom", a declarat, duminică, primarul Paşcaniului, Grigore Crăciunescu.

Până la orele amiezii, la Liceul "M. Sadoveanu", din Paşcani, au fost cazaţi peste 200 de evacuaţi din Lunca Paşcani şi alte câteva zeci de persoane din împrejurimi, ameninţate de inundaţii. De asemenea, copiii vor fi cazaţi la Spitalul Municipal şi la grădiniţele din Paşcani.

Mai multe persoane din Paşcani refuză evacuarea

Mai multe persoane din municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, refuză să fie evacuate, deşi autorităţile au anunţat că o viitură pe Siret este iminentă, iar viaţa localnicilor este pusă în pericol, transmite corespondentul MEDIAFAX

Potrivit autorităţilor, până duminică la prânz aproximativ 3.500 de persoane din Lunca Paşcani au fost deja evacuate, însă există localnici care nu vor să-şi părăsească casele de teama hoţilor, aceştia refugiindu-se prin poduri.

Oamenii spun că mai importantă pentru ei este avuţia şi că nu vor să-şi abandoneze agoniseala de-o viaţă.

Zeci de poliţişti patrulează pe străzi, cerându-le în continuare localnicilor să se îmbarce în autobuzele puse la dispoziţie pentru a părăsi zona.

"Avem, la ora actuală, un efectiv de 500 de jadarmi şi politişti care se ocupă de evacuarea persoanelor care au case în zonele de risc major. Unii nu vor să părăsească locuinţele, dar încercăm să-i convingem că îşi pun viaţa în pericol. Aşteptăm să mai sosească 70 de jandarmi din Bacău care să ne ajute", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Tulică, şeful inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

Tăriceanu: Persoanele din zonele inundabile vor fi evacuate cu ajutorul jandarmilor

Persoanele care refuză să plece din zonele inundabile, cu pericol ridicat, vor fi evacuate cu ajutorul jandarmilor, principala prioritate a autorităţilor fiind salvarea de vieţi omeneşti, a afirmat, la Rădăuţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Vom interveni cu forţele de jandarmi, pe baza instaurării stării de alertă decretată de Ministerul de Interne, pentru evacuare, deoarece sunt zone unde, din păcate, populaţia refuză să plece din zone cu pericol ridicat şi va trebui să luăm măsuri obligatorii. Aşa cum am anunţat, principala prioritate este salvarea de vieţi omeneşti", a spus Tăriceanu.

El a arătat că numărul persoanelor izolate a scăzut de la circa 30.000 la 3.000 de sinistraţi, iar pentru cele 200 de familii din comuna Ulma (judeţul Suceava), complet izolată în urma inundaţiilor, vor fi aduse alimente de primă necesitate cu elicopterul.

"Situaţia este în curs de ameliorare cu toate că pe anumite zone se menţine cod roşu, dar previziunile sunt către îmbunătăţire, iar debitele sunt în scădere", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că o parte dintre ajutoarele umanitare, constând în alimente de primă necesitate, au fost deja distribuite pentru comune izolate.

Premierul a precizat că a survolat zonele inundate până la graniţa cu Ucraina, unde Prutul intră în ţară, dar şi zona Paşcani-Roman, unde debitul Siretului ar putea depăşi cota maximă a digurilor, fiind nevoie ca acestea să fie supraînălţate.

Debitul râului Siret a atins punctul maxim în dreptul municipiului Paşcani vineri noapte, în jurul orei 2.00, fără însă a produce pagube, autorităţile spunând că lucrările de consolidare a malurilor râului au avut efectul scontat.

Vineri după-amiază, câteva sute de localnici au lucrat la ridicarea unor diguri de protecţie pe malul Siretului, din saci cu nisip, pe o lungime de câteva sute de metri. Autorităţile afirmă că în cazul în care nu s-ar fi construit aceste diguri, zeci de locuinţe din zona Lunca Paşcani ar fi fost inundate.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, duminică, că persoanele afectate de inundaţii din zonele apropiate municipiilor Paşcani şi Roman vor fi evacuate, iar digurile de pe râul Siret vor fi supraînălţate, pentru sinistraţi urmând să fie scoase produse de primă necesitate de la rezervele de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici