Mai multe localităţi din ţară, afectate de zăpadă şi de vântul puternic

Mai multe localităţi din ţară au fost afectate, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, de zăpadă şi de vântul puternic care a produs întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi pagube materiale.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Mai multe localităţi din ţară, afectate de zăpadă şi de vântul puternic

Mai multe localităţi din ţară, afectate de zăpadă şi de vântul puternic

Cinci autoturisme au fosta avariate la Târgu Jiu de un acoperiş smuls de la un garaj de vântul puternic, vijelia afectând şi alimentarea cu energie electrică în unele zone ale oraşului şi smulgând şapte brazi în oraşul Novaci.

Maşinile avariate de acoperişul smuls de vânt erau parcate între blocuri şi doar una dintre ele a fost mai grav avariată, celelalte suferind zgârieturi sau având câte un geam spart. Angajaţi ai Primăriei Târgu Jiu au intervenit în cursul nopţii pentru a curăţa zona, operaţiunea acestora terminându-se repede pentru că acoperişul de la garaj era compus din câteva grinzi şi plăci de azbociment.

De asemenea, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în diferite zone din oraş pentru una sau mai multe ore, angajaţii CEZ Distribuţie intervenind pentru a remedia avariile respective.

Vântul puternic a doborât şi şapte brazi în oraşul Novaci, doi dintre aceştia căzând pe carosabil. Copacii au fost îndepărtaţi imediat pentru ca traficul să nu fie blocat, ceilalţi brazi urmând să fie luaţi din gospodăriile cetăţenilor în cursul zilei.  Turiştii care trec prin Novaci spre staţiunea Rânca sunt avertizaţi de poliţişti că în vârful muntelui încă este furtună şi că se circulă în condiţii de viscol.

Mai multe localităţi sucevene au rămas fără curent electric, duminică, după ce 21 de staţii de transformare au fost afectate din cauza vântului puternic din ultimele ore, care a doborât  patru copaci ce au căzut pe drumuri secundare, fără să blocheze circulaţia.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că în urma vântului puternic din ultimele ore, a fost afectată alimentarea cu energie electrică în unele localităţi din zonele Rădăuţi-Marginea-Suceviţa, Vama şi Coşna, fiind înregistrate avarii la 21 de staţii de transformare, precizând că echipele de intervenţie au remediat defecţiunile.

Vântul a bătut cu peste 100 de kilometri la oră în Staţiunea Montană Parâng din Valea Jiului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar din jurul orei 3 dimineaţa a început să ningă viscolit, pe alocuri nămeţii depăşind un metru. Viteza vântului a depăşit 100 de kilometri pe oră în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, spre dimineaţă aceasta ajungând la aproximativ 70 km/oră.

"Telescaunul a fost pornit cu o întârziere de o oră tocmai din această cauză (vântul - n.r), iar pe parcursul zilei va fi întrerupt de câtre ori va fi nevoie. Cei de la staţia meteo ţin legătura cu cei de la intalaţia pe cablu pentru a fi evitate problemele", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, reprezentantul jandarmilor montani, locotenentul Nicolae Răducu.
Şi în cealaltă staţiune montană din Valea Jiului, Straja, ninge viscolit şi vântul bate puternic, doar un teleschi dintre cele cinci existente funcţionând în cursul dimineţii de duminică.

În Dâmboviţa, drumul judeţean care face legătură între Moroieni şi platoul montan Padina - Peşteră este blocat, începând de duminică dimineaţă, din cauză zăpezii aduse pe carosabil de viscolul foarte puternic din masivul dâmboviţean al Bucegilor, iar turiştii aflaţi pe platou sunt blocaţi în cabane şi hoteluri.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana, tronsonul dintre Luncă Padinei şi Cheile Tatarului este cea mai afectată porţiune din drumul care duce pe platoul montan Padina. Aici, pe cîţiva kilometri, zăpada depusă face imposibilă deplasarea autoturismelor.  Drumarii spun că vor începe să acţioneaze doar în momentul în care vântul, care bate cu o viteză de peste 100 de km la oră pe alocuri, va înceta.

Un număr de 17 localităţi dâmboviţene au rămas duminică, fără curent electric, din cauza vântului, în timp ce alte 11 sunt parţial nealimentate, din cauza mai multor copaci căzuţi peste liniile de înaltă tensiune.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica Târgovişte, Daniela Crintea, localităţile care sunt integral nealimentate cu energie electrică sunt: Obislav, Croitori, Ulieşti, Ravu, Sălcioara, Mănăstioara, Stravopolia, Olteni, Jugureni, Pucheni, Merişoarele, Vârfureni, Brădăţel, Valea Largă, Microşani, Copăceni şi Capu Coastei.  Se mai înregistrează deranjamente în 11 localităţi care sunt parţial nealimentate cu energie electrică. Acestea sunt: Priseaca, Răzvad, Nisipuri, Doiceşti, Şotânga, Fieni, Valea Lungă, Săcuieni şi Moreni.

Circulaţia este îngreunată de zăpadă şi vânt pe toate drumurile din Bistriţa-Năsăud după ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a început să ningă abundent în special în zona oraşului Bistriţa, dar şi la munte.

Ninsoarea a început să cadă începând cu ora 3.30 şi s-a depus într-un start de câţiva centimetri pe şosea. Cel mai greu s-a circulat între Beclean şi Bistriţa pe DN 17 unde zăpada măsura, de dimineaţă, câţiva centimetri pe şosea.  În Pasul Tihuţa de pe DN 17, drumul care face legătura între Transilvania şi Moldova, duminică dimineaţa vântul a început să sufle cu peste 50 kilometri la oră viscolind zăpada.

Alimentarea cu energie electrică în nouă localităţi din nordul judeţului Botoşani a fost afectată, duminică, după ce, din cauza vântului puternic, mai mulţi stâlpi şi copaci au căzut pe reţelele electrice.

Mai multe localităţi din judeţul Covasna au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic din noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma căruia au fost afectate reţelele de distribuţie a energiei electrice, din aceeaşi cauză două incendii fiind provocate la Sfântu Gheorghe.

Oamenii din patru localităţi buzoiene nu beneficiază duminică de energie electrică, avariile fiind produse de vântul care suflă în rafale de până la 80 de kilometri pe oră. Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Electrica, sucursala Buzău, Mihaela Lungu, localităţile care nu beneficiază duminică de curent electric sunt: Gura Teghii, Bisoca, Vadu Oii şi Lopătari, aflate în zona de munte a judeţului unde vântul suflă cu putere.

Viscolul din cursul dimineţii de duminică a doborât un copac în zona Timişul de Sus, judeţul Braşov, iar patru localităţi au rămas parţial fără curent electric timp de câteva ore, circulaţia pe drumuri fiind îngreunată din cauza zăpezii. Potrivit prefectului braşovean Adriana Donţu, în judeţul Braşov nu s-au înregistrat probleme deosebite, iar la ora transmiterii acestie ştiri se circulă destul de greu, în condiţii de iarnă, din cauza ninsorii şi a poleiului.

Ministerului Mediului şi Dezvoltări a trimis o atenţionare meteorologică "cod galben" către 42 de prefecturi din ţară, avertizând că duminică şi luni vor fi intensificări de vânt, iar la munte va ninge viscolit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici