Mai multe localităţi şi drumuri din ţară, afectate de ploi şi vânt

Ploile şi vântul puternic au afectat, în noaptea de miercuri spre joi, mai multe localităţi şi drumuri din ţară, confirmând avertismentele emise de autorităţi.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Mai multe localităţi şi drumuri din ţară, afectate de ploi şi vânt

Mai multe localităţi şi drumuri din ţară, afectate de ploi şi vânt (Imagine: Mediafax Foto)

Sute de gospodării din localităţile Ratin şi Huseni, judeţul Sălaj, au fost lovite, miercuri seară, de o viitură care s-a format pe râul Crasna, 16 familii având locuinţele inundate.

Viitura nu a durat mai mult de 25 de minute, dar zeci de hectare de teren arabil şi grădini au fost acoperite de apă, de-a lungul a şapte kilometri. Echipajele de intervenţie s-au deplasat de urgenţă în cele două localităţi pentru a scoate apa din locuinţele inundate şi pentru a stabiliza situaţia.

Drumul Naţional 71 Târgovişte - Sinaia a fost blocat, în noaptea de miercuri spre joi, de un arbore care a căzut pe carosabil din cauza vântului puternic. Arborele s-a prăbuşit în jurul orei 23.00 din cauza vântului foarte puternic, aproape de Cota 1.000.

DN 71 a fost deblocat după mai puţin de o jumătate de oră de la producerea incidentului de către lucrătorii de la Secţia de Drumuri Naţionale Târgovişte, rapiditatea operaţiunilor de eliberare a şoselei fiind favorizată şi de traficul rutier scăzut.

Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu au intervenit miercuri seară pentru deblocarea DN 5C, între localităţile Giurgiu şi Slobozia, după ce un copac de pe marginea şoselei căzut pe carosabil din cauza vântului puternic a blocat unul dintre sensurile de mers.

La faţa locului, s-a deplasat un echipaj al Detaşamentului de Pompieri Giurgiu, reuşind într-un timp scurt să deblocheze acest drum naţional.

Zeci de gospodării au fost inundate, 22 de hectare de teren arabil şi fâneţe au fost acoperite de apă, 12 podeţe sunt rupte, iar un drum naţional a fost blocat temporar, în judeţul Hunedoara, în urma unei ploi torenţiale căzute în noaptea de miercuri spre joi.

Ploaia torenţială căzută în noaptea de miercuri spre joi, timp de mai bine de o oră, în zona Brad, a provocat scurgeri de pe versanţi care au inundat 70 de curţi din localităţile hunedorene Ţărăţel, Mesteacăn, Valea Bradului şi municipiul Brad.

"În zona afectată au ajuns, în cel mai scurt timp, 40 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, membri ai comitetului local pentru situaţii de urgenţă si pompieri voluntari din Brad, care fac eforturi să scoată apa din curţile, anexele şi beciurile oamenilor, cu ajutorul motopompelor. Acolo unde nu se poate interveni cu motopompele, pompierii ajută localnicii să îndepărteze nămolul şi aluviunile din curti cu ajutorul lopeţilor", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţa “Iancu de Hunedoara”, locotenentul Anemona Doda.

Potrivit acesteia, apele au inundat şi o porţiune a Drumului Naţional 74 Brad-Abrud, unde s-a circulat cu dificultate timp de aproximativ o oră.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a informat că miercuri, în jurul orei 22.00, o ploaie puternică însoţită de grindină de mari dimensiuni a afectat acoperişurile a aproximativ 15 gospodării din localitatea Corni. Tot în aceeaşi localitate, din cauza precipitaţiilor DJ 208 A a fost colmatat între kilometri 35-36, fără ca circulaţia să fie întreruptă.

ISU Suceava precizează că în jurul orei 23.30 a fost redeschisă circulaţia pe ambele sensuri pe drumurile DN 17 B şi DJ 177 A, care fuseseră acoperite de aluviuni scurse de pe versanţi.

Ploile au afectat, miercuri seară, circulaţia pe unul din sensurile de mers în zona localităţii Broşteni, pe DN 17 B, pe o distanţă de opt metri, din cauza aluviunilor şi pe DJ 177 A, la kilometrul 42, unde aluviunile au acoperit o distanţă de 12 metri, pe unul din sensurile de circulaţie. Totodată, drumul comunal Holdiţa s-a surpat la kilometrul 2, pe o lungime de 20 de metri. Pentru îndepărtarea aluviunilor de pe drumurile afectate au intervenit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, dar şi Secţia Drumuri naţionale Câmpulung Moldovenesc.

Vântul puternic din noaptea de miercuri spre joi a afectat reţele electrice din judeţul Iaşi, zece localităţi rămânând fără energie electrică.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, au rămas fără energie electrică nouă comune din zona de vest şi de est a judeţului. De asemenea, oraşul Târgu Frumos a fost parţial afectat. Conform sursei citate, în total au rămas nealimentate 95 de posturi de transformare în tot judeţul, iar echipe ale EOn Moldova s-au deplasat în zonele afectate pentru a remedia avariile.

De asemenea, timp de câteva ore traficul pe drumul european 85 a fost îngreunat în zona localităţii Blăgeşti, din cauza apei amestecate cu noroi care s-a scurs de pe un versant. Potrivit reprezentanţilor ISU, în urma precipitaţiilor nu s-au înregistrat creşteri semnificative pe cursurile de apă din judeţul Iaşi.

Cinci localităţi dâmboviţene au rămas fără curent în urma ploii torenţiale din noaptea de mircuri spre joi, 24 de transformatoare fiind nealimentate şi trei linii deconectate parţial. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Andreea Ionescu, localităţile afectate de întreruperea curentului electric sunt Lunceni, Gheboaia, Mărceşti, Bucşani şi Răţoaia.

Ministerul Mediului a trimis, miercuri, avertizare cod portocaliu de inundaţii către 18 prefecturi din ţară, şi o atenţionare hidrologică cod galben către 24 de prefecturi, valabile în intervalul 21 mai, ora 18.00 – 24 mai, ora 18.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici