Mai multe ONG-uri cer demisia preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu

Mai multe organizaţii nonguvernamentale vor face demersuri pentru a obţine schimbarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), după ce Ecopolis, un ONG care promovează dezvoltarea durabilă, a dat publicităţii un studiu legat de activitatea instituţiei.

Urmărește
48 afișări

Studiul Ecopolis a scos în evidenţă mai multe deficienţe în funcţionarea Administraţiei Fondului pentru Mediu, principala instituţie românească responsabilă pentru investiţiile în proiecte şi programe de mediu, aspectul cercetat de reprezentanţii ONG-ului.

"Instituţiile de resort nu reuşesc să cheltuiasca fondurile destinate proiectelor de mediu şi ignoră aspectele cele mai grave care ţin de calitatea mediului din România", a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, Costel Popa, preşedintele organizaţiei.

Principalul aspect criticat de Ecopolis a fost procentul mic de cheltuire a banilor adunaţi la Fondul de Mediu, locul unde se duc taxele de mediu plătite de companiile care operează în România.

"În perioada 2004-2009, AFM - instituţie specializată în colectarea unei părţi din taxele de mediu şi folosirea lor - a cheltuit doar 26 la sută din bugetul prevăzut pentru finanţarea de proiecte. Peste 2,3 miliarde de lei, care ar fi trebuit să meargă spre proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii mediului din România, au rămas în conturile AFM", a spus Costel Popa.

Un alt aspect criticat de reprezentanţii ONG-ului a fost destinaţia banilor care au reuşit să fie cheltuiţi de AFM în ultimii ani. Potrivit studiului, cele mai mari sume alocate de AFM au fost folosite în Programul "Rabla", 40,43 la sută din banii cheltuiţi din 2004 şi până în 2009, şi pentru construcţia de diguri, care "a înghiţit" 24,27 la sută din fonduri.

"Trebuie să fie clar: Fondul de Mediu nu este un fond corporatist, menit să suţină industria auto", a spus Liviu Mihaiu, participant la conferinţa de vineri.

În schimb, domeniile "de o importanţă deosebită pentru protecţia mediului" nu prezintă interes pentru AFM, scriu reprezentanţii Ecopolis, care iau ca reper ratele de finanţare pentru proiectele depuse în categorii precum reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului, cu o pondere de 1.87 la sută în totalul cheltuielilor, administrarea ariilor naturale protejate, cu 1.38 la sută, conservarea biodiversităţii, cu 0.17 la sută şi împădurirea terenurilor degradate, cu 0.47 la sută.

Ecopolis critică şi birocraţia din AFM, care este, în opinia reprezentanţilor ONG-ului, una dintre cauzele pentru care rata de aprobare a proiectelor este "extrem de scazută".

"În aceste condiţii, solicităm demisia preşedintelui actual al AFM şi anunţăm că vom face toate demersurile necesare pentru înlocuirea sa din funcţie", a afirmat Costel Popa, care a criticat şi lipsa de transparenţă a instituţiei conduse de Gheorghe Popescu, acuzând inclusiv faptul că niciun reprezentant al AFM nu a participat la conferinţa de vineri, în ciuda repetatelor invitaţii.

Scrisoarea prin care Ecopolis cere demisia lui Popescu va fi înaintată, vineri, altor ONG-uri preocupate de protecţia mediului, pentru ca şi acestea să şi-o asume, după care îi va fi transmisă celui vizat, a mai spus Costel Popa.

"Este problema domniilor lor să ceară ce consideră de cuviinţă", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Popescu, în replică la problemele ridicate de Ecopolis.

Preşedintele AFM a ţinut totuşi să precizeze că perioada analizată în studiul prezentat vineri, 2004-2009, nu se suprapune mandatului său la conducerea instituţiei, care a început în februarie 2010.

"Vă pot spune că în 2009 AFM a cheltuit 400 de milioane de lei, iar în 2010 1,3 miliarde de lei. Mai mult, în 2011 vom cheltui, din ce se vede până acum, în jur de 2,4 miliarde de lei. Ce să spun? Nu puteam cheltui mai mult în 2010 din moment ce nu aveam proiectele făcute. Cred însă că am realizat o creştere importantă în mandatul meu", a afirmat Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici