Mai multe ONG-uri cer MAE să ia poziţie faţă de situaţia românilor din Italia

Mai multe organizaţii non-guvernamentale româneşti i-au cerut, vineri, într-o scrisoare deschisă, ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să atenţioneze Consiliul Uniunii Europene în legătură cu "gravele încălcări ale legislaţiei europene de care se face vinovat statul italian".

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Mai multe ONG-uri cer MAE să ia poziţie faţă de situaţia românilor din Italia

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Organizaţiile semnatare solicită luarea de poziţie "la nivel comunitar" cu privire la situaţia cetăţenilor români din Italia.

ONG-urile îi cer lui Diaconescu să atenţioneze Consiliul Uniunii Europene cu privire la acţiunile statului italian care, în opinia semnatarilor, "au efect direct asupra securităţii cetăţenilor români din Italia".

"În ultimele zile, presa din România şi cea europeană a relatat din nou despre declaraţiile, atitudinile şi agresiunile xenofobe şi rasiste îndreptate împotriva cetăţenilor români din Italia. Reamintim faptul că deteriorarea climatului de siguranţă pentru cetăţenii români, indiferent de etnia lor, a început în urmă cu câţiva ani şi a izbucnit în toamna anului 2007, pe fondul instigării populaţiei cu declaraţii inflamatoare şi iresponsabile ale politicienilor italieni aflaţi în campanie electorală, în contextul unei prese ostile românilor şi care a folosit manipularea la scară largă pentru stigmatizarea cetăţenilor români, precum şi cu ajutorul unor pachete legislative ce vizau cetăţenii români - o legislaţie în flagrantă contradicţie cu legislaţia europeană atât în litera, cât şi în spiritul ei", susţin semnatarii documentului.

În opinia lor, declaraţiile şi manifestările de blamare colectivă a românilor în Italia şi măsurile ce-i vizează pe cetăţenii români stabiliţi în Italia, dar şi măsurile rasiste îndreptate, în special împotriva romilor, continuă să se manifeste în Italia. Mai mult, ele nu sunt sancţionate în niciun fel la nivel european, fapt care are "o directă consecinţă în acţiunile, uneori de violenţă extremă, ale populaţiei italiene".

Autorii documentului acuză statul italian de încălcarea prevederilor articolului 6 din Tratatul Uniunii Europene, "care stipulează faptul că UE este fondată în baza principiilor libertăţii, democraţiei, respectului pentru drepturile omului şi libertăţilor fundamentale, cât şi faptul că Uniunea va respecta Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".

De asemenea, susţin semnatarii, statul italian a încălcat şi o serie de directive europene, dar şi o decizie-cadru şi o rezoluţie a Parlamentului European, acte normative referitoare la dreptul la liberă circulaţie în UE şi combaterea rasismului şi xenofobiei.

"În tot acest răstimp, nu am constatat o luare de atitudine fermă din partea statului român, responsabil de securitatea cetăţenilor săi, oricare le-ar fi originea etnică şi oriunde s-ar afla aceştia, luare de atitudine care să se manifeste la nivelul structurilor comunitare în conformitate cu importanţa României şi ponderea la nivel UE deţinută de aceasta", scriu reprezentanţii ONG-urilor.

În aceste condiţii, semnatarii îi cer ministrului Diaconescu să ridice problema în Consiliul de Afaceri Generale şi Relaţii Externe "în contextul articolului 7 al Tratatului UE" la următoarea reuniune ce va avea loc începând cu 23 februarie 2009.

"Reacţia României şi presiunea politică exercitată trebuie să fie corespunzătoare importanţei pe care (statul român, n.r.) o are în Consiliu, în baza procedurii de vot prin majoritate calificată", conchid semnatarii documentului.

Organizaţiile semnatare sunt:

Centrul de Resurse Juridice,

Asociaţia ACCEPT,

Romani CRISS,

Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice,

Centrul Parteneriat pentru Egalitate,

Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" şi

Institutul pentru Politici Sociale.

Citeşte şi:

Consulul general al României la Torino, chemată la Bucureşti pentru consultări

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici