Mai multe străzi din Oradea au fost acoperite cu un strat dens de cenuşă
Mai multe străzi din Oradea au fost acoperite, sâmbătă, cu un strat dens de pulbere de cenuşă care ar putea proveni de la termocentrala din oraş, iar directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSp) Bihor, Marius Pârgioagă, le-a recomandat orădenilor să se expună cât mai puţin.
Străzile mai multor cartiere din Oradea au fost acoperite, sâmbătă, cu pulbere de cenuşă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Stratul de funingine s-a depus în special în zona cartierului Rogerius şi Episcopia, care se află la distanţă mică faţă de termocentrală, furnizorul de agent termic al oraşului.
"De aseară (vineri - n.r.) a început să se depună o funingine, nu ştim exact ce este. Zăpada este neagră acum, nu am mai văzut aşa ceva", a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, un orădean care locuieşte în zona Rogerius.
Directorul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Călin Mocan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că termocentrala este unica sursă posibilă pentru o astfel de poluare.
"Am primit şi noi sesizări despre situaţia existentă. Am discutat cu conducerea Electrocentrale, care ne-a asigurat că nu au existat avarii sau accidente la cazanele lor", a spus Mocan.
Mocan a afirmat că, la începutul săptămânii viitoare, comisarii instituţiei vor verifica condiţiile de funcţionare a termocentralei.
"Luni sau marţi vom efectua un control să vedem dacă la CET a fost folosit un combustibil neautorizat sau dacă a existat o defecţiune la unul dintre cazane", a precizat Mocan.
Directorul Electrocentrale Oradea, Dragoş Gligor, a declarat, la rânul său, că la termocentrala de prelucrare a cărbunilor nu s-a produs o avarie sau un accident.
"Am discutat cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi le-am spus că parametrii electrofiltrelor de la centrală sunt cei autorizaţi. Şi noi monitorizăm această situaţie. Probabil presiunea atmosferică mare din ultimele zile şi vântul nu au lăsat pulberea de cenuşă dispersată după trecerea de electrofiltru să se ridice în atmosferă. Astfel ea s-a depus", a spus Gligor.
În acest timp, o mare parte a oraşului, în special cea a cartierului Rogerius este acoperită cu funingine, care poate dăuna sănătăţii.
"Recomandarea către orădeni este să se expună cât mai puţin, să nu iasă din casă decât dacă este necesar. Pentru protecţie, pot să îşi acopere gura cu un fular. În special copii nu trebuie lăsaţi să stea mult pe afară", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pârgioagă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO