Mai mulţi copii din Indonezia au murit după ce au consumat sirop de tuse. Ce substanţă a determinat decesul acestora

Mai mulţi copii din Indonezia au murit şi alţii s-au îmbolnăvit, după ce au consumat sirop de tuse cu o concentraţie mare etilen glicol, substanţă utilizată pentru lichidul de frână şi antigel.

Urmărește
382 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi copii din Indonezia au murit după ce au consumat sirop de tuse. Ce substanţă a determinat decesul acestora

Mai mulţi copii din Indonezia au murit după ce au consumat sirop de tuse. Ce substanţă a determinat decesul acestora

Un tribunal din Indonezia a cerut ca două companii farmaceutice să plătească mai multor familii, ale căror copii fie au murit, fie au fost grav răniţi din cauza consumului de sirop de tuse toxic, până la 60 de milioane de rupii, echivalentul a 3.850 de dolari, informează Reuters.

Mai bine de 200 de copii au murit din cauza acestei intoxicaţii, iar alţi 120 au supravieţuit, unii dintre ei suferind traume fizice care au dus dificultăţi financiare pentru părinţi.

Tribunalele indoneziene au adus în discuţie, în timpul audierilor, iresponsabilitatea companiilor farmaceutice, inclusiv în ceea ce îi priveşte pe producătorii locali de medicamente, dar şi pe unii furnizori. În vizorul autorităţilor a intrat inclusiv agenţia naţională pentru alimente şi medicamente (BPOM).

În 2022, aproximativ 20 de familii au intentat un proces civil împotriva agenţiei, a Ministerului Sănătăţii şi a mai multor companii.

Judecătorii tribunalului din Jakarta Central au găsit vinovate două companii, un producător de medicamente, Afi Farma, şi un furnizor, CV Samudera Chemical, pentru intoxicaţiile produse.
Ministerul Sănătăţii şi BPOM au fost exoneraţi de orice vină.

Despăgubiri pentru părinţi

Tribunalul a cerut companiilor să plătească daune părinţilor, ceea ce a dus la despăgubiri de 50 de milioane de rupii pentru familiile în care copiii care au murit şi 60 de milioane de rupii pentru familiile celor răniţi.

Totuşi, părinţii au cerut iniţial 3,4 miliarde de rupii pentru fiecare copil decedat şi 2,2 miliarde de rupii pentru supravieţuitori.

Avocata părinţilor, Siti Habiba, a declarat că familiile sunt dezamăgite de decizie, considerând că despăgubirile sunt insuficiente.

De asemenea, ea a criticat tribunalul pentru că nu a tras la răspundere Ministerul Sănătăţii şi BPOM. Documentul instanţei nu include motivaţia deciziei.

Anul trecut, un tribunal penal a găsit producătorul de medicamente Afi Farma din Java de Est vinovat pentru neglijenţă şi a trimis la închisoare mai mulţi învinuiţi pentru că nu au testat ingredientele furnizate de partenerul lor.

Siropurile conţineau etilen glicol (EG), un compus utilizat în produse precum lichidul de frână şi antigel, prezent în siropuri într-o concentraţie de 99%, în condiţiile în care standardele internaţionale permit doar 0,1% EG, considerat sigur pentru consum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici