Mai mulţi experţi cer Agenţiei Spaţiale Europene să investească pentru o misiune pe Lună: "ar inspira o generaţie de europeni să construiască viitorul"

Agenţia Spaţială Europeană ar trebui să intensifice rapid explorarea umană şi robotică dacă vrea să ţină pasul cu rivalii globali, a declarat joi un grup de experţi, încurajând capitalele europene să se concentreze asupra unei misiuni lunare.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi experţi cer Agenţiei Spaţiale Europene să investească pentru o misiune pe Lună: "ar inspira o generaţie de europeni să construiască viitorul"

Grupul consultativ independent, format din 12 membri, include foşti miniştri, directori executivi de firme de consultanţă, toţi conduşi de Anders Fogh Rasmussen, fost premier danez şi secretar general al NATO.

"O misiune îndrăzneaţă ar galvaniza şi revoluţiona întreaga economie europeană, mult dincolo de sectorul spaţial, şi ar inspira o generaţie de europeni să construiască viitorul", se arată în raportul lor publicat joi, conform POLITICO.

Grupul a primit vara trecută sarcina de a defini priorităţile strategice ale Europei în domeniul spaţial, pentru care dezvoltarea capacităţii de a lansa astronauţi şi noi misiuni fără echipaj ar trebui să fie o prioritate esenţială, potrivit raportului.

Dintre cele peste 100 de misiuni lunare care au fost anunţate de agenţii şi companii pentru anii până în 2030, Europa conduce doar două, potrivit raportului. Cu toate acestea, ţările europene construiesc echipamente pentru misiunea Artemis a NASA, care vizează întoarcerea oamenilor pe suprafaţa lunară în acest deceniu, iar ESA lucrează pentru a asigura un loc pentru unul dintre astronauţii săi la o viitoare aselenizare.

În ciuda creşterii cheltuielilor pentru programul spaţial la 16,9 miliarde de euro la recentul lor summit de la Paris, miniştrii spaţiali din cadrul ESA nu au convenit să avanseze cu un program de zboruri spaţiale cu echipaj uman, ci au amânat acest apel până la următorul summit ministerial din 2025.

"Valoarea investiţiilor necesare pentru a concura este la îndemână în contextul producţiei economice a Europei, mai ales având în vedere că ponderea medie a PIB-ului în investiţiile spaţiale în Europa reprezintă doar o cincime din cea a SUA şi doar o cincime din bugetul NASA pentru explorare", se arată în raportul consultativ.

ESA a declarat că va evalua recomandările înainte de următorul mini-summit de la Sevilla, programat pentru luna noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici