- Home
- Social
- BUZĂU, (17.11.2015, 16:15)
- Departamentul Corespondenti
Mai mulţi funcţionari din Primăria Buzău, urmăriţi penal pentru constituire de grup infracţional. Patru dintre ei, reţinuţi
Patru funcţionari publici din Primăria Buzău au fost reţinuţi în urma audierilor de la sediul DIICOT, unde marţi dimineaţă au fost aduşi 13 funcţionari împotriva cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Urmărește
1654 afișări
Mai mulţi funcţionari din Primăria Buzău, urmăriţi penal pentru constituire de grup infracţional (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea, a fost reţinut, marţi seară, după ce a fost audiat la sediul DIICOT Buzău în dosarul în care 13 funcţionari sunt urmăriţi penal pentru constituire de grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Ion Gegea a fost scos încătuşat, marţi seară, din sediul DIICOT Buzău, unde a fost audiat, pe numele său fiind emisă de către procurori o ordananţă de reţinere pentru 24 de ore.
El urmează să fie dus în arestul Poliţiei Judeţene Buzău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Anterior, trei funcţionari publici din Primăria Buzău au fost reţinuţi în urma audierilor de la sediul DIICOT, unde marţi dimineaţă au fost aduşi 13 funcţionari împotriva cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, au fost reţinuţi Cătălin Liviu Boaru, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Buzău, referentul Nicoleta Angelica Lung şi Virgil Toşu, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe fiscale, Persoane fizice.
La audieri fusese adus, cu maşina Poliţiei, şi directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea.
Potrivit anchetatorilor, ar exista indicii că Gegea ar fi ştiut ce se întâmplă în cadrul Direcţiei, în timp ce, pe de altă parte, nu ar exista indicii că directorul adjunct Auraş Avramescu ar avea vreo implicare în acest caz.
"În urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate la percheziţiile realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parţială pe baza unui număr de 14 agenţi economici dintr-un total de 50 suspicionaţi, precum şi a dosarelor privind amenzile contravenţionale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanşa audierea mai multor funcţionari publici cu funcţii de conducere şi execuţie. Avem chemaţi la audieri 13 funcţionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor şi vizează mai mulţi şefi de servicii, subalterni, dar şi pe directorul Direcţiei Economice. Ei au încălcat cu bună ştiintă atribuţiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat, pe perioada 2010-2015, au efectuat acte contrar atribuţiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat şi încasat debitele cu titlu de impozite şi taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflaţi în relaţii de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiaţi ai acestora", declara procurorul Nicolae Petroşel, de la DIICOT Buzău.
Potrivit sursei citate, aceşti agenţi economici nu au plătit niciun ban mai bine de cinci ani, cu titlu de impozite, şi nici nu s-a aplicat vreo formă de executare silită a acestora, iar în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ştergerea acestor debite.
"Pentru o serie de agenţi economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câştigat o licitaţie pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. În plus, un număr de 114 amenzi contravenţionale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor menţiuni false în sistemul informatic, menţiuni însemnând hotărâri judecătoreşti nereale sau transferări ale debitelor în alte localităţi, de asemenea, nereale", mai declara procurorul Nicolae Petroşel.
Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală faţă de mai mulţi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din Primăria Buzău, după percheziţiile făcute la sediul instituţiei la sfârşitul lui octombrie, ei fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional, fraudă informatică şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT.
Astfel, în perioada 2010-2015, în Primăria Buzău s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici "care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice".
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454,76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.
Marţi, 13 suspecţi în acest caz au fost duşi la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.
În 22 octombrie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni ce vizează săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Nicolae Petroşel spunea că "minim zece" funcţionari ai Primăriei Buzău sunt vizaţi de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, eliberat din funcţie după ce a fost reţinut de DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe