MAI: Peste 170.000 de verificări făcute cu dispozitivele mobile pe care s-a instalat eDAC

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au făcut, în doar cinci zile, peste 170.000 de verificări în aplicaţia eDAC în toată ţara, reuşind, astfel, să identifice 21 de persoane date în urmărire naţională sau europeană şi 17 care aveau un mandat de arestare preventivă pe numele lor.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului MAI: Peste 170.000 de verificări făcute cu dispozitivele mobile pe care s-a instalat eDAC

MAI: Peste 170.000 de verificări făcute cu dispozitivele mobile pe care este s-a instalat eDAC

Potrivit MAI, în perioada 31 martie – 4 aprilie, angajaţii Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 175.652 de verificări în aplicaţia eDAC la nivelul întregii ţări, reuşind să identifice 21 de persoane care erau date în urmărire naţională sau europeană, 32 de persoane care erau declarate dispărute, 17 persoane pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, 65 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 3 persoane fără drept de şedere pe teritoriul Schengen.

În ceea ce priveşte obiectele căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, în 18 cazuri a fost vorba de autoturisme şi în 25 de documente.

Începând cu data de 31 martie 2024, momentul aderării României la Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime, pasagerii care au intrat în ţară venind din state Schengen sau au plecat către ţări Schengen nu au mai fost supuşi controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic. Patrule formate din poliţişti de frontieră, poliţişti, jandarmi sau lucrători din cadrul IGI au efectuat verificări aleatorii ale persoanelor, în baza analizelor de risc sau a anumitor suspiciuni. Aceste verificări au fost efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicaţia eDAC.

Dispozitive similare folosesc, începând de duminică, şi efectivele de ordine publică, echipajele rutiere, jandarmii care asigură accesul în instituţii, precum şi alte structuri MAI pentru îndeplinirea eficientă a atribuţiilor de serviciu.

Astfel, o echipă formată dintr-un poliţist de frontieră şi un lucrător din cadrul Serviciului Poliţie Transporturi Aeriene, a făcut verificări în zona de îmbarcare a Aeroportului Henri Coandă - Otopeni şi a legitimat un cetăţean din Nepal despre care a constatat că figurează cu alertă în Sistemul de Informaţii Schengen, pe numele său fiind emis un mandat de aducere de către Poliţia Capitalei. Acestuia nu i s-a permis continuarea călătoriei şi a fost preluat de o echipă operativă din cadrul Secţiei 20 Poliţie.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în zona Terminalului Sosiri a Aeroportului Otopeni a fost identificat un cetăţean indian fără drept de şedere în ţara noastră, iar un cetăţean canadian fără drept de şedere în ţara noastră a fost identificat pe Aeroportul din Timişoara.

Într-un alt caz, o echipă operativă formată din doi poliţişti de frontieră a oprit pentru verificare un bărbat care se afla în zona porţilor de îmbarcare curse Schengen a Aeroportului Otopeni. Bărbatul a prezentat o carte de identitate care părea emisă de autorităţile italiene, dar care era falsă, fapt certificat de către ofiţerul criminalist.

De asemenea, o echipă formată dintr-un poliţist de frontieră şi un lucrător din cadrul IGI a depistat, în urma unei acţiuni punctuale desfăşurată pe Aeroportul Otopeni, zona Schengen, un cetăţean din Gambia care a încercat să iasă din ţară, cu un permis de şedere expirat. Bărbatul a fost predat lucrătorilor IGI - Biroul pentru Imigrări Ilfov, pentru a dispuse măsurile legale care se impun.

Pe aeroportul din Craiova, una dintre echipele mobile a identificat o femeie care intenţiona să plece în Belgia cu un minor, fără a deţine declaraţie notarială din partea celuilalt părinte. Având în vedere că în astfel de situaţii minorului nu i se poate permite continuarea călătoriei, mama a renunţat la călătorie. Minorul a rămas în grija sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici