MAI propune scăderea numărului de posturi la Administraţia Rezervelor de Stat şi Arhivele Naţionale
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) propune ca numărul maxim de posturi din Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi de la Arhivele Naţionale să fie redus cu 180, respectiv 451, pentru încadrarea în limita posturilor finanţate în 2011.
MAI a supus, vineri, dezbaterii publice, un proiect de modificare a HG 416 din 2007, privind structura organizatorică şi efectivele instituţiei. Proiectul va fi în dezbatere publică până în 26 iunie.
Proiectul de act normativ prevede şi modificarea HG 1380 din 2009 privind organizarea Arhivelor Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, precum şi a HG 1376 din 2009, privind organizarea şi funcţionarea Arhivelor Naţionale.
Potrivit HG 1380, numărul maxim de posturi ale Administraţiei Rezervelor de Stat era de 1.280 plus preşedintele instituţiei, din care 309 posturi la aparatul propriu.
"Statul de organizare al aparatului propriu al Administraţiei Naţionale se aprobă prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, iar statele de organizare ale unităţilor teritoriale subordonate, de către preşedinte, prin ordin, în limita numărului de posturi aprobat", prevedea HG 1380.
Propunerea MAI este ca numărul maxim de posturi să fie de 1.100, inclusiv preşedintele Administraţiei, din care 152 de posturi în aparatul propriu.
"Statul de organizare al aparatului propriu se aprobă prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, iar statele de organizare ale structurilor subordonate fără personalitate juridică şi ale unităţilor teritoriale subordonate de către preşedinte prin ordin, în limita numărului de posturi aprobat", se arată în propunerea MAI.
Totodată, în ceea ce priveşte Arhivele Naţionale, numărul maxim de posturi era de 1.180, iar prin proiectul de act normativ acesta se reduce la 729.
Guvernul a adoptat, joi, OUG privind unele măsuri de încadrare în limita cheltuielilor de personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care prevede şi amânarea încadrării absolvenţilor şcolilor ministerului până la 1 ianuarie 2012.
Actul normativ prevede acordarea ajutorului pentru poliţiştii şi cadrele militare care încetează raporturile de muncă cu MAI sau trec în rezervă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, dacă persoanele în cauză sunt apte de muncă, dar nu se pot încadra din lipsă de locuri de muncă ce sunt corespunzătoare pregătirii, beneficiază de plata unui ajutor, stabilit în raport cu vechimea efectivă în calitate de personal militar sau poliţist, calculat în funcţie de salariul funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate (50 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între unu şi cinci ani, 55 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă cuprinsă între cinci şi 15 ani inclusiv, respectiv 60 la sută din salariul funcţiei de bază, la vechime efectivă de peste 15 ani).
OUG mai prevede exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare pentru poliţiştii şi cadrele militare care solicită încetarea raporturilor de serviciu, prin demisie sau la cerere, anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. MAI precizează că decizia privind exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare a fost luată în urma dialogului social cu sindicatele.
Potrivit actului normativ, încadrarea absolvenţilor promoţiilor anului 2011 ale şcolilor din structura MAI, respectiv din structura Ministerului Apărării Naţionale (pregătiţi pentru nevoile MAI) se face începând cu data de 1 ianuarie 2012.
Măsurile au fost luate având în vedere necesitatea încadrării în limita alocată cheltuielilor de personal pentru anul 2011 prin Legea bugetului de stat.
Sindicatele poliţiştilor şi personalului contractual din MAI au cerut Guvernului să emită o nouă OUG în cel mai scurt timp, care să prevadă şi posibilitatea pensionării la cerere a unor angajaţi, cu plata drepturilor compensatorii în decurs de trei ani.
Aceştia motivează că adoptând aceste măsuri, precum şi suspendarea la cerere din funcţie a unor angajaţi pe o perioadă de doi-trei ani, s-ar evita disponibilizarea a aproximativ 10.000 de angajaţi.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, săptămâna trecută, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.
Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.
Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă.
Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO