Predoiu a spus că este nevoie de un efort de asimilare a Codurilor, iar acestea pot fi implementate cu succes, chiar din a doua parte a anului, „numai în măsura în care sistemul judiciar e adecvat pregătit”.
Întrebat despre o afirmaţie făcută în faţa studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş, potrivit căreia implementarea a patru Coduri deodată este „un pas curajos, dar şi riscant”, ministrul Justiţiei a spus că este „riscant” dacă se trece la noile Coduri fără ca sistemul judiciar să fie pregătit.
„Este riscant dacă îl facem până să pregătim sistemul. Nu avem voie să ne asumăm acest risc. Deci, în momentul în care trecem la implementarea Codurilor, trebuie să fim siguri de succes, trebuie să fim siguri că în spatele nostru stă, ca un zid, sistemul judiciar şi că, până la urmă, aşa, cu sistemul judiciar în spate, vom reuşi acest lucru. Asta înseamnă ca dânşii să fi participat la un program de pregătire profesională, să fi asimilat textele, să aibă un minim – eu nu spun că putem atinge acum standardele cele mai înalte în materie de dotări, logistice, mobiliare etc, dar un minim de dotări suplimentare implicate de aplicarea noilor Coduri. Şi să existe şi o stare de emulaţie, care să pună în mişcare tot acest mecanism”, a spus Predoiu.
Acesta a afirmat că implementarea noilor Coduri nu va fi uşoară şi că le-a spus acest lucru judecătorilor, la şedinţa de bilanţ.
„Nu va fi uşor, le-am spus şi colegilor la bilanţ. Va trebui să ne suflecăm mânecile, cu toţii, să începem să citim din nou, să comparăm texte, să le asimilăm, să gândim din nou soluţii… va fi o muncă pentru fiecare om angajat în sistemul judiciar. Va fi o provocare”, a conchis ministrul.