MAI: Schimbarea proprietarului unei maşini se va face integral online

Până la sfârşitul anului 2024, cererile pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul (schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România) vor putea fi adresate integral online prin intermediul platformei dgpci.mai.gov.ro, informează Ministerul de Interne.

Urmărește
4800 afișări
Imaginea articolului MAI: Schimbarea proprietarului unei maşini se va face integral online

MAI: Schimbarea proprietarului unei maşini se va face integral online

În urma acestui demers, într-o primă etapă, doar persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obţine certificatul de atestare fiscală sau viza care să ateste că aceasta nu are datorii la bugetul local. După îndeplinirea acestei condiţii, dobânditorul autentificat în platformă va putea solicita transcrierea integral online, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul serviciului public comunitar competent sau la cel al organului fiscal local în vederea înscrierii mijlocului de transport în evidenţele fiscale, prin instituirea unui mecanism de schimb de date între autorităţile implicate.

Ulterior, în etapa a doua a acestui proiect, DGPCI intenţionează să implementeze soluţii care să permită şi eliminarea deplasării persoanei care înstrăinează vehiculul la sediul organului fiscal pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală, prin efectuarea de interogări automate în evidenţele organelor fiscale locale, cu condiţia ca acestea să fie înrolate în sistemul informatic PATRIMVEN administrat de ANAF, transmite, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat.

De asemenea, proprietarii de vehicule autentificaţi în platforma dgpci.mai.gov.ro vor putea solicita integral online emiterea unui duplicat al documentului de înmatriculare, în situaţia în care acesta a fost furat sau pierdut.

Alte iniţiative

Totodată, pentru societăţile care comercializează vehicule noi şi pentru societăţile de leasing va fi dezvoltat un portal de înmatriculări, cu rolul de a reducere numărul de solicitări de înmatriculare depuse la ghişeu şi implicit a timpului de aşteptare pentru persoanele interesate.

În anul 2025, structura MAI cu competenţe în domeniul permiselor de conducere şi al înmatriculării vehiculelor îşi propune să livreze plăcile cu număr de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat.

Un alt proiect în sprijinul cetăţeanului vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor şi eliminarea deplasărilor la organul fiscal prin transmiterea automată a datelor ca urmare a utilizării platformei dgpci.mai.gov.ro sau Hub.

MAI reaminteşte faptul că, în prezent, timpul mediu de aşteptare la ghişeu a fost redus la 5 minute, în urma implementării programărilor online şi a modernizării sistemului informatic.

Permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare se eliberează în 2 ore (Bucureşti şi Ilfov), respectiv dovezile înlocuitoare în celelalte judeţe, iar transmiterea acestora la orice adresă din România se realizează în maximum 2 zile lucrătoare.

În acelaşi timp, au fost eliminate copiile de pe documente, iar plăţile se realizează online pentru toate operaţiunile, fiind vizibile în sistemele proprii, fără prezentarea dovezii plăţii.

În acest moment, cetăţenii au posibilitatea de a verifica online starea de emitere a documentelor, disponibilitatea numărului de înmatriculare, starea înmatriculării, au acces la mediu de testare pentru proba teoretică şi pot solicita radierea online a unui vehicul pentru dezmembrare sau export, precum şi păstrarea combinaţiei numărului de înmatriculare.

Totodată, programarea la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere se realizează online, prin intermediul şcolilor de şoferi

De asemenea, cetăţenii sunt notificaţi prin SMS şi e-mail cu privire la expirarea valabilităţii documentelor.

Până în anul 2020, toate operaţiunile din domeniul permiselor de conducere şi înmatriculări erau efectuate numai în baza solicitărilor depuse fizic, la ghişeele SPCRPCIV, iar timpul de aşteptare la ghişee era de peste 10 minute.

Plăţile erau efectuate numai în numerar, la ghişeu sau prin intermediul anumitor instituţii bancare, toate acestea aspecte contribuind la timpi mari de aşteptare şi lipsă de predictibilitate pentru cetăţeni, care puteau aştepta 2-3 zile pentru emiterea unei dovezi înlocuitoare a permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici