MAI: Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol, cel mult 20 de minute

Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol când s-a prăbuşit elicopterul SMURD, era de cel mult 20 de minute, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului MAI: Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol, cel mult 20 de minute

MAI: Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol, cel mult 20 de minute (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

"Accidentul aviatic s-a produs în timp ce aeronava survola lacul Siutghiol. Respectivul lac are lungime de 7,5 kilometri, lăţime medie de 2,5 kilometri, adâncime variabă, între 6-7 metri, fiind acoperit de mâl, iar în ziua de 15 decembrie, temperatura apei era de două grade Celsius. Aceste date sunt extrem de importante, în condiţiile în care, conform manualului internaţional de căutare-salvare şi a specificaţiilor din diagrama acestuia, în situaţia dată, supravieţuirea conştientă ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală, de cel mult 20 de minute, într-o apă de două grade Celsius", a spus Monica Dajbog.

Ea a precizat că, din primele informaţii integrate la nivelul Centrului Operaţional de Comandă al MAI rezultă că elicopterul EC 135, din cadul Inspectoratului General de Aviaţie, aflat în serviciu la punctul de operare aeromedicală Constanţa, a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu la ora 16.07, după realimentare îndreptânduă-se către locul de staţionare, Aeroportul Tuzla, în condiţii meteo normale pentru zbor.

La bordul elicopterului SMURD prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Toate cele patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului, iar operaţiunile de căutare şi salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar în cazul elicopterului SMURD prăbuşit, cercetările privind cauzele accidentului în care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate marţi la locul tragediei de procurori şi criminalişti.

Raportul privind intervenţia care a avut loc pe lacul Siutghiol după prăbuşirea elicopterului SMURD va fi prezentat premierului Victor Ponta de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, că informaţiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

"Din timpii pe care îi am şi care au fost daţi, da, nu există mai repede decât atât să intervii în condiţiile organizării existente, care a permis ca sub 16 minute să ai toate echipajele de intervenţie la faţa locului. Avem apelul la 16.11 şi la 16.30 deja era toată lumea acolo şi şefa SMURD a spus că atunci când a sosit la faţa locului, adică la 16.35-16.40, pe apă erau deja două ambarcaţiuni ale pompierilor”, a declarat Arafat, întrebat dacă el consideră că s-a intervenit la timp.

Întrebat, de asemenea, cum s-ar fi putut interveni pentru ca cele patru persoane să fie salvate, Raed Arafat a răspuns: ”Sunteţi convinşi că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat, în viaţă? Eu nu ştiu acest lucru”.

Arafat a recunoscut că prima victimă scoasă din apă, medicul Laura Vizireanu, a fost adusă la mal cu o barcă pescărească, el spunând că împreună cu victima se afla în barcă şi un paramedic pompier.

"S-a intervenit şi cu nave de pompieri şi cu nave de pescari din zonă. Cum este şi normal, oamenii au intervenit când au văzut ce s-a întâmplat, dar în ambarcaţiunea care a adus-o la mal pe colega noastră era un paramedic pompier, asta este dovada că pompierii erau acolo. Dar restul pompierilor au rămas acolo să continue cercetările şi un coleg paramedic a venit cu barca de pescari la mal", a spus Raed Afarat.

Arafat a precizat că primele două victime au fost scoase din apă de către scafandrii de la ISU, iar celelalte două de scafandrii MApN, intervenţia acestora fiind dificilă.

El a mai precizat că la căutări a participat şi ambarcaţiunea Jupiter, a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omenesti pe Mare (ARSVOM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, care a venit la faţa locului din iniţiativa pilotului, pentru că şalupa se află în conservare pe timpul iernii, conform protocoalelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici