- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.09.2011, 17:42)
- Ionut Muresan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAI vrea să folosească ofiţeri sub acoperire ca să testeze poliţiştii
Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să testeze integritatea angajaţilor cu ofiţeri sub acoperire ai Direcţiei Generale Anticorupţie, în special din "zonele vulnerabile la corupţie", cum ar fi Poliţia de Frontieră sau Poliţia Rutieră.
Urmărește
375 afișări
MAI vrea să folosească ofiţeri sub acoperire ca să testeze poliţiştii (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost elaborată de Direcţia Generală Anticorupţie, proiectul de ordin fiind supus dezbaterii publice.
Selectarea personalului MAI ce va fi testat se va face în funcţie de zonele şi locurile cu riscuri şi vulnerabilităţi la corupţie, potrivit proiectului de ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.
Purtătorul de cuvânt al DGA, Sarmizia Fetcu, a declarat pentru MEDIAFAX că direcţia are o situaţie la nivel naţional privind aceste zone.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Este vorba de zone în care personalul vine des în contact cu oamenii, cum ar fi Poliţia de Frontieră sau Poliţia Rutieră", a precizat Sarmizia Fetcu.
Pentru a testa integritatea profesională a angajaţilor vor fi create situaţii virtuale, similare celor cu care personalul MAI se confruntă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, "materializate prin operaţiuni disimulate, circumstanţiate de comportamentul acestuia, în vederea stabilirii reacţiei şi conduitei adoptate", au precizat reprezentanţii ministerului, într-un comunicat de presă.
În timpul activităţilor de testare, ofiţerii sub acoperire nu îi pot provoca pe angajaţii testaţi să săvârşească fapte cu caracter penal sau disciplinar.
"Testul se va desfăşura cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a demnităţii umane şi profesionale ale subiecţilor supuşi testării. Se interzice folosirea activităţii de testare care are ca scop ştirbirea autorităţii, prestigiului, imaginii persoanelor testate ori intereselor legale circumscrise funcţiei pe care o deţin", potrivit proiectului de ordin.
Personalul DGA sub acoperire va folosi la testare mijloace de înregistrare audio-video, de transport şi de comunicaţii din dotarea MAI, precum şi "documente de acoperire".
Proiectul prevede că, dacă situaţia impune, se pot folosi mijloace şi din alte surse, cu consimţământul prealabil al proprietarului ori persoanei care le are în folosinţă, "cu evitarea producerii deconspirării sau altor consecinţe negative".
Dacă în timpul testării integrităţii profesionale se constată că angajaţii MAI comit fapte penale, DGA trebuie să sesizeze organul de urmărire penală. În cazul sesizării altor abateri de la normele legale în vigoare, vor fi dispune măsuri administrative sau disciplinare.
"În cazul în care persoana testată a solicitat sau a primit bani sau alte foloase utilizate în activitatea de testare, iar, în urma sesizării, organele competente constată că fapta nu constituie infracţiune, DGA informează şeful structurii/instituţiei din care face parte persoana supusă testării, care dispune măsuri disciplinare şi/sau administrative, conform dispoziţiilor legale, care se aduc la cunoştinţa DGA", potrivit proiectului de ordin.
DGA va comunica rezultatul şi constatările activităţii de testare şefului structurii sau instituţiei în cazul în care personalul supus testării a dat dovadă de integritate.
Proiectul mai prevede că pentru realizarea testării, DGA utilizează resurse financiare destinate acestei activităţi din bugetul alocat MAI.
În prezent, testarea integrităţii profesionale este reglementată prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor având regim clasificat, fapt care a atras o serie de critici în sensul accesului limitat la prevederile acestuia. Experţii străini care au colaborat cu specialiştii MAI în cadrul unor proiecte europene au recomandat ca toate măsurile care conferă baza legală pentru activităţile DGA să fie publice, în scopul evitării vulnerabilităţii la eventualele contestaţii, a precizat MAI.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36