Maidanezii, cea mai mare problemă a bucureştenilor, conform unui sondaj realizat la cererea APD

Câinii vagabonzi sunt problema cea mai mare a bucureştenilor, chestiunea fiind, pentru ei, mai importantă decât poluarea sau aglomeraţia din traficul din oraş şi decât birocraţia sau corupţia din Primăria generală sau din cele de sector, relevă un studiu făcut la comanda Asociaţiei ProDemocraţia.

Urmărește
8 afișări

Cercetarea a fost realizată în perioada 9 martie - 9 aprilie, de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), la comanda ONG-ului. Conform documentului, tema de preocupare cea mai importantă pentru bucureşteni o constituie câinii vagabonzi, ea fiind identificată drept prima problemă a oraşului de 77 la sută dintre repondenţi. Cei mai nemulţumiţi de existenţa câinilor vagabonzi sunt locuitorii Sectorului 5, 84 la sută dintre ei declarându-se "foarte" şi "destul de" nemulţumiţi de această chestiune.

Problema este mai puţin apăsătoare însă pentru locuitorii din Sectorul 1, 69 la sută dintre repondenţi declarându-se nemulţumiţi de animalele străzii.

Trei sferturi dintre bucureşteni s-au declarat nemulţumiţi de poluarea din oraş. Cei mai mulţi nemulţumiţi din acest punct de vedere sunt, conform studiului, în Sectorul 2 al Capitalei, 81 la sută dintre locuitorii de-aici identificând poluarea drept cea mai mare problemă cu care se confruntă.

Cu doi la sută mai puţini bucureşteni au denunţat aglomeraţia din trafic, care nemulţumeşte 73 la sută din locuitorii Capitalei. Peste medie, cu 78 de procente, se situează nemulţumiţii din Sectorul 6 al Capitalei, cel mai aglomerat din întreg oraşul, conform majorităţii studiilor de trafic realizate recent.

Numărul redus al locurilor de parcare reprezintă o problemă pentru doar 62 la sută dintre bucureşteni, ea fiind reclamată cu precădere de locuitorii sectoarelor 2 şi 6.

Alte chestiuni care-i nemulţumesc pe mai mult de jumătate dintre bucureşteni sunt aspectul exterior al clădirilor din oraş, modul în care cablurile şi firele sunt întinse pe stâlpi, nivelul infracţionalităţii, funcţionarea sistemului de sănătate şi a celui de educaţie, starea drumurile şi curăţenia localităţii, o problemă pentru 54 la sută dintre bucureşteni.

În ciuda nemulţumirilor, 68 la sută dintre bucureşteni se declară "foarte" sau "destul de" mulţumiţi de activitatea primarului general.

Cel mai apreciat edil din Bucureşti este însă conservatorul Cristian Popescu - Piedone, de la Sectorul 4, care-şi mulţumeşte 93 la sută dintre cetăţeni.

La polul opus, primarii cu cea mai mică popularitate sunt cei ai Sectoarelor 5 şi 6, Marian Vanghelie şi Cristian Poteraş, fiecare mulţumind doar 40 la sută dintre locuitorii de acolo.

"Observăm, pe de-o parte, un grad mare de nemulţumire a locuitorilor faţă de anumite probleme ale comunităţii, dar pe de altă parte şi o dorinţă de a păstra un status-quo, o rezistenţă la schimbare", a comentat rezultatele studiului liderul Asociaţiei ProDemocraţia (APD), Cristian Pîrvulescu.

Un alt scop al sondajului, pe lângă identificarea celor mai apăsătoare probleme pentru bucureşteni, a fost stabilirea gradului în care aceştia sunt interesaţi de a lua parte la decizie, "de a fi consultaţi şi de a participa la decizia locală", aşa cum a declarat Pîrvulescu. Astfel a reieşit că un sfert dintre bucureşteni se declară foarte interesaţi de a fi parte a unei asociaţii de dezvoltare locală, a unui consiliu cetăţenesc de cartier sau la dezbateri publice între cetăţeni şi autorităţile locale.

Studiul, realizat pe un eşantion de 3.658 de persoane, reprezentativ la nivelul adulţilor Bucureştiului, a fost prezentat, joi, într-o conferinţă de presă la care au participat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Întrebat de MEDIAFAX ce măsuri va lua având în vedere rezultatele studiului prezentat joi, Chiliman a afirmat că pentru unele dintre problemele arzătoare pentru cei din sectorul său "soluţiile sunt în lucru". Întrebat cum îşi explică popularitatea omologului său de la Sectorul 4, Chiliman a pus imaginea "extrem de favorabilă" a acestuia în rândul cetăţenilor pe seama faptului că "predecesorii săi în funcţie nu au făcut nimic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici