Începând cu data de 1 iunie, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică (terase) şi totodată sunt permise activităţile de operare a plajelor.
Prevederile sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv şi Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităţilor din domeniul turismului. Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice şi, respectiv, pentru toţi operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfăşoară activităţi de operare a plajelor turistice. În egală măsură, toţi clienţii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligaţia de a le respecta.
PRINCIPALELE MĂSURI SPECIFICE DE PROTECŢIE A CLIENŢILOR ÎN SPAŢIUL SPECIAL AMENAJAT DIN EXTERIORUL UNITĂŢII DE ALIMENTAŢIE PUBLICĂ (TERASE):
• La intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis;
• Operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice se vor asigura că la intrare şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
• Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienţi în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă);
• Se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă;
• Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
• Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei;
• Se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu;
• Se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate;
• Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului;
• Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;
• Se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.
PRINCIPALELE MĂSURI SPECIFICE DE PROTECŢIE A TURIŞTILOR PE PLAJELE DE PE LITORALUL ROMÂNESC:
• Operatorii economici sau administratorii, după caz, au obligaţia de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces şi de comportament pe plajă şi totodată de a asigura măsuri pentru respectarea unei distanţe de 2 metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;
• Administratorii vor asigura accesul pe plajă în limitele de capacitate adoptate, cu menţinerea distanţei fizice, descurajarea aglomerării şi limitarea adunărilor mari şi vor adopta măsuri pentru restricţionarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depăşite şi distanţa fizică nu poate fi menţinută;
• Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate şi vor fi stabilite culoare unidirecţionale, separate, de intrare si de ieşire, cu semnalizarea distanţelor corespunzătoare;
• Rezervarea utilizării plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic şi / sau adoptarea de ore strategice de funcţionare sau criterii de închidere flexibile;
• Trebuie să se menţină o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane (inclusiv angajaţi) în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii sau dacă siguranţa activităţii de bază necesită o distanţă mai scurtă (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);
• Se amenajează zonele de lucru (de exemplu, scaune pt salvamari, turnuri) astfel încât, cei care prestează servicii pe plajă să stea distanţaţi la cel puţin 1,5 metri. Atunci când distanţarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măştilor de protecţie sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas;
• Servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire;
• În cazul plajelor neconcesionate, administraţia publică locală va răspunde de menţinerea regulilor de distanţare fizică şi evitarea formării de aglomerări;
• Echipamentul de plajă (de exemplu, scaune, şezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membrii de familie cu acelaşi domiciliu şi, înainte şi după fiecare utilizare, acestea vor fi curăţate şi dezinfectate cu produse biocide avizate;
• Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apă, săpun, dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, prosoape de hârtie şi coşuri de gunoi fără atingere. Se va asigura curăţarea şi dezinfecţia frecventă a acestora;
• Nu sunt premise activităţi sportive sau de agreement decât în spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparţin aceleaşi familii;
• Personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, după caz, va purta mască şi se vor asigura dispozitive şi produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor turistilor şi informaţii cu privire la modul de utilizare.
Dacă situaţia epidemiologică o va permite, măsurile de siguranţă sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate şi, în perspectiva repornirii graduale a activităţilor din domeniul turismului, respectiv pentru a doua fază prevăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere şi alte relaxări ale restricţiilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.